Почетна > Моја улица

Моја улица Нови Сад

Улица прича причу: Марка Миљанова

На месту на коме улица Марка Миљанова данас излази на Београдски кеј некада је био почетак канала и налазила се преводница Малог бачког канала.
Фото: Градске инфо

Мали бачки канал, који повезује Нови Сад и Мали Стапар, где се спаја са Великим бачким каналом, прокопан је између 1871. и 1875. године под именом Канал Франца Јозефа (тада у Аустроугарској). Овај канал од 1918. године понео је име Краља Александра.

Фото: PrtSc/Facebook/Stare fotografije Novog Sada

Старији Новосађани из овог дела Подбаре још се са сетом сећају времена када су као клинци уживали у купању у Каналу и тамо пецали. Али време је учинило своје.

Фото: PrtSc/Facebook/Stare fotografije Novog Sada

У послератном периоду почео је значајан процес трансформације Новог Сада из паланке у индустријски, економски и административни центар. Касних педесетих година 20. века почетак канала кроз Подбару је уклоњен (затрпан) и заједно са преводницом измештен 500 метара низводно на локацију где се и данас налази.

Фото: PrtSc/Facebook/Stare fotografije Novog Sada

На месту затрпаног канала изграђен је наставак кеја, а улица Марка Миљанова је баш ту избила на Дунав, изграђена је пруга на новој траси и пут према Жежељевом мосту (који је завршен убрзо по затрпавању овог дела канала), а ту је данас и Кванташка пијаца.

Улица Марка Миљанова налази се у крају који је некада био део новосадске индустријске зоне. На самом почетку улице још се могу видети остаци некадашњег новосадског индустријског гиганта, фабрике „Електропорцелан“.
Фото: Градске инфо

Предузеће „Електропорцелан“ основано је 1922. године као деоничкарско друштво, најпре за производњу предмета од керамике, мајолике и шамотних материјала. Године 1928. постаје акционарско друштво и свој производни програм проширује уводећи производњу електро изолационих материјала, производе се изолатори за наџемне водове, изолатори за телефонске линије и инсталациони материал.

Након Другог светског рата до 1952. године, као власништво државе, „Електропорцелан“ наставило је  производњу електроматеријала.

Од 1970. године до 1992. године предузеће је било у саставу система “Раде Кончар” из Загреба, под именом ООУР „Електропорцелан“ Нови Сад. Године 1992. одваја се од система Раде Кончар и наставља пословање као деоничарско друштво за производњу електропорцелана и техничке керамике.

Почетком 2000-тих предузеће је ушло у процес приватизације, која је завршена јула 2004. године. На велику жалост, несавесно пословање, економска криза и још понешто довели су до тога да се ово светски познато предузеће заувек угаси.

Фото: Градске инфо

Осим „Електропорцелана“, у овој улици налазила се и фабрика за прераду воћа и поврћа „Купин“, у којем је радио велики број становника овог краја.

Фото: Градске инфо

Отприлике на месту данашње Топлане Исток раније, све до краја ’50-тих година 20. века налазили су се велики резервоари за гас Фабрике за производњу гаса – Плинаре.

топлана
Фото: Градске инфо

На истом месту се раније, једним својим делом, налазило Новосадско вашариште, које је ту било све до краја ’30-тих година 20. века, пред Други светски рат, када је премештено на место данашњег Новосадског сајма. Мало даље, у правцу Дунава, налазила се сточна пијаца на којој су сељаци продавали стоку и остале производе.

Данас ова улица доживљава нови преображај, који се највише огледа у трансформацији из индустријске зоне у стамбену.
Фото: Градске инфо

Октобра 2020. године улица је потпуно реконструисана. Улица је добила 136 паркинг места, обостране пешачке стазе, бициклистичку стазу и 59 стубова нове расвете, а изграђени су и канализациона мрежа и топловод.

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Ulica priča priču: Trg galerija

 

Преузмите андроид апликацију.