Почетна > Нови Сад
Моја улица Нови Сад

Улица прича причу: Бате Бркића

Једна од централних улица на Новом насељу у Новом Саду је улица Бате Бркића. Свој назив ова улица дугује Јовану Бати Бркићу, првоборцу НОР-а и члану Окружног комитета СКОЈ-а за Јужну Бачку, трагично настрадалом током Другог светског рата.

Иако је велики број улица у Новом Саду почетком ’90-тих година добио нове називе, који немају везе са социјалистичким уређењем бивше државе, ова улица је истрајала. По томе је једна од ретких која је задржала свој назив из доба СФРЈ све до данашњих дана.

Свој постанак, са друге стране, ова улица дугује плану градских урбаниста да се крене са модерном градњом и трансформацијом Новог Сада у модеран културни, економски и административни центар.

С тим у вези, треба истаћи да су прве зграде на Новом насељу никле управо у улици Бате Бркића, на бројевима од 18 до 26. Модерне вишеспратнице, грађене према (тада) најсавременијим методама градње имаће 8 спартова и биће веома дугачке.

Како се од самог почетка све плански радило, у приземљу су остављени локали за занатлије, трговце, угостиеље… Једном речју, за све оно што би једном модерном насељу требало за комфоран живот ињих становника.

Управо у једном од локала у овој улици налази се и мушки фризерски салон „Миле“, један од, ако не и најстарији мушки фризерски салон у овом делу града.
Фото: Градске инфо

Генерације мушких глава су управо у овом салону обликовале своје фризуре, а некима од њих је прво шишање било код Милета. Фризерски салон и данас ради, у подмлађеном саставу.

Мало даље, још од давне 1984. године, налази се пицерија „Ало“, права атракција у време када је почела са радом.

Колико је јединствен концепт кафића – пицерије био ’80-тих година прошлог века, најбоље говори податак да су у овај локал навраћали људи из целог Новог Сада. Данас звучи невероватно, али одлазак у „Ало“ био је еквивалентан данашњем изласку у неки клуб. Слушао се Нењ Њаве, пијуцкало се пиво, Јелен или БИП и пазило да будеш виђен и примећен. И овај локал још увек ради, додуше са много мањом посећеношћу неко пре, али не да се.

Са друге стране улице, дуго година се налазила велика зелена површина, а данас се налазе вртић „Гуливер“ и ШОСО Милан Петровић.

Вртић Гуливер је саграђен и отворен 2008. године, поседује 12 јаслених група, 18 вртићких група и две полудневне групе. Укупно 32 групе.

Огромно двориште подељено је у више сектора, а како васпитачице из ове установе кажу, свака ствар у дворишту је изузетно корисна за дечији развој.

На суседној парцели, 2011. године завршена је изградња огранка ОШСО „Милан Петровић“, школе за образовање и васпитање деце и одраслих са свим врстама сметњи у развоју, током читавог њиховог живота.

У овом објекту врши се трогодишње и четворогодишње образовање одраслих за стицање додатних знања и вештина, стручно оспособљавање, преквалификације и доквалификације, налази се дом ученика, дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју, дневни боравак за одрасле и старије кориснике са тешкоћама.

Фото: Градске инфо

Осим тога, ова школа нуди климатски и рехабилитациони опоравак за кориснике дневног боравка, као и додатну подршку за употребу прилагођених наставних средстава и асистивне технологије, учење на даљину (организовање подршке деци у случају дужег болничког лечења), превоз деце и омладине са сметњама у развоју са асистенцијом, сервис за пружање услуге помоћ у кући за децу и младе са сметњама у развоју, додатну подршку дефектолога, логопеда и специјалног педагога деци у предшколској установи, услуге подршке за самостални живот, као и саветодавно-терапијске и социјално-едукативне услуге.

У Наставку улице налази се огранак Геронтолошког центра „Нови Сад“ – Дом Ново насеље.
Фото: Градске инфо

Објекат дома је грађен у више фаза, у периоду од 1986. до 1989. године. У току 2013. године извршена је адаптација четвртог спрата дома, а 2017. године отворено је 14 нових гарсоњера стационарног типа.

Овај објекат пружа услуге смештаја у лускузним и комфорним једнокреветним гарсоњерама, двокреветним гарсоњерама, собама и стационару. Корисницима је омогућена двадесетчеворочасовна нега и наџор, већа приватност, мир и аутономија за време боравка у дому.

За улицу Вате Бркића можемо рећи да данас доживљава препород.

Наиме, средином 2019. године завршени су радови на продужетку ове улице, у делу од раскрснице са Булеваром Јована Дучића до Футошког пута.

Фото: Градске инфо

Новоизграђена саобраћајница спада у примарну мрежу градских саобраћајница, сада има две коловозне са по две саобраћајне траке по смеру, разделно острво, пешачке и бициклистичке стазе, паркинг са отворима за дрвеће и зелени појас.

Поред радова на путној инфраструктури, изведени су и радови на изградњи водоводне и канализационе мреже, као и постављање новог јавног осветљења.

Овим радовима комплетно је промењен изглед Новог насеља, Сателита и Тозиновца. Како је за напредак и развој увек потребно поднети одређене „жртве“, овај пут су приземне куће тзв. Малог Сателита биле те које су „залегле“.

Уз нови део улице Бате Бркића већ су никле и усељене модерне вишеспратнице, које сада са старим зградама на Сателиту праве прави контраст између новог и старог.

Колико год нови део улице представљао бољу саобраћајницу и инфраструктуру, староседеоци Новог насеља ће рећи како је некада било мирније, јер није било толико аутомобила који сада тутње овом улицом. Али, то је ваљда цена прогреса.

Текст о овој улици завршићемо часним поменом велике врбе, која се раније налазила у овој улици, одмах преко пута вртића „Гуливер“, а која се под теретом година недавно сломила.

Наиме, припремајући се за писање овог текста и шетајући улицом Бате Бркића приметили смо да се из пања уздиже подмладак сломљеног дрвета врбе.

Фото: Градске инфо

На неки начин то је и симбол препорода не само ове улице, већ и Новог насеља, где сада долази до смене генерација, када се деца првобитних становника враћају да поново живе у крају из којег су потекли.

Ulica priča priču: Marka Miljanova

 

Преузмите андроид апликацију.