Почетна > Моја улица

Моја улица Нови Сад

Улица прича причу: Улица Благоја Паровића

Да ли знате какве везе имају Благоје Паровић и Џон Ленон? Одмах бисте рекли „Апсолутно никакве!“, осим ако знате за догађај из 2001. године.
Фото: Градске инфо

Наиме, тада су ондашње градске власти одлучиле да назив улице која је до тада носила име по шпанском борцу, замене ливерпулским рокером.

Мало је рећи да је оваква одлука одмах наишла на отпор становника ове улице, претежо насељене пензионисаним војним лицима, те је одмах уследио прави мали рат изеђу локалаца и градских власти.

Таква одлука неће проћи!

За борбу против надлежних који су дошли да поставе таблу са новим називом улице поједни станари су се одлучили за мотке, а други за енциклопедију.

И једна и друга група времешних станара била је  чврсто решена да властима објасни ко је био Благоје Паровић и да таква одлука неће проћи.

Фото: Градске инфо

Нове табле су одмах након што су постављене скинуте од стране грађана, а градске власти су немајући куд, на једном од наредних заседања повукле своју одлуку о преименовању улице Благоја Паровића, те се она и данас налази на Лиману 2.

Од обућара до политичког комесара

Сам Благоје Паровић је био готово једнако контроверзна личност као и Ленон, само у свом кругу деловања. Наиме, овај по занимању обућар, био је истакнути комунистички револуционар, члан Политбироа ЦК КПЈ и учесник Шпанског грађанског рата.

Фото: Градске инфо

Са позиције члана Политбироа га је сменила Коминтерна у јануару 1936. године. Разлог смене била је афера са званичницом Совјетске амбасаде у Будимпешти, која се сматрала за кршење конспиративних правила како партије, тако и амбасаде.

Године 1937. отишао је у Шпанију, као представник ЦК КПЈ при ЦК КП Шпаније. Његовом иницијативом формиран је батаљон „Ђуро Ђаковић“, састављен од добровољаца из Југославије.

Фото: Градске инфо

У офанзиви републиканаца код Брунете постављен је за политичког комесара 13. интернационалне (француске) бригаде. Погинуо је 6. јула 1937. године у борби против шпанских фашиста код Виљануеве де ла Кањаде.

Никада ништа није доказано

Једна од контроверзи везана за Паровића су и околности његове погибије на ратишту у Шпанији, као и умешаност Јосипа Броза Тита.

Фото: Градске инфо

Ове фантастичније теорије завере представљају Јосипа Броза Тита као главног кривца за смрт Паровића, јер га је наводно сматрао за највећег ривала у преузимању руководства партије. Никада ништа није доказано.

Преузмите андроид апликацију.