Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Три разлога зашто је свакодневна јутарња шетња добра за ваше здравље

За многе људе излазак у јутарњу шетњу може бити начин да побољшају расположење. Медицинске чињенице на страну, размислите само о томе: када изађете напоље, бићете изложени сунцу, а та мала доза витамина Д ће вам помоћи да се тренутно осећате будније.
Фото: Pixabay/ 5598375

То је такође време када можете да се ослободите свега што вас мучи и да се фокусирате на оно што ћете постићи тог дана.

Али ходање није само добро за ваш ум, већ је добро и за ваше тело. Скоро свако на било ком нивоу физичке вештине или узраста може ово да уради без обуке или претходног искуства.

Пошто је тело лако, многи људи се осећају као да уопште не вежбају када шетају, али је супротно.

Ходање може помоћи вашем срцу да остане здраво спречавањем стања као што су болести срца и мождани удар. Поред тога, може чак помоћи одређеним појединцима да изгубе тежину.

Јутарње шетње могу побољшати кардиоваскуларно здравље и циркулацију. Сат времена пре него што се пробудите, ваше тело почиње да се припрема за дан.

Ваш крвни притисак почиње да расте као и број откуцаја срца, а ендокрине жлезде почињу да луче веће количине хормона за припрему вашег тела, укључујући хормон штитне жлезде (који се назива и тироксин).

Шетњом сваког јутра смањујете повећање крвног притиска и тиме побољшавате своје кардиоваскуларно здравље. Ходање може побољшати способност тела да користи кисеоник и дише јутарња шетња такође може бити добра за ваша плућа.

Све док имате одобрење лекара, јутарње шетње су веома корисне за људе са плућним обољењима, као што је хронична опструктивна плућна болест (ХОБП).

Ходање је активност која може побољшати способност тела да користи кисеоник.

У ствари, према студији из 2016., пацијенти који су ходали најмање 60 минута дневно смањили су стопу поновне хоспитализације за 50 процената.

Ходање има позитиван ефекат на ваше дугорочно здравље доктори препоручује ходање најмање 150 минута недељно, предлажући 30 минута дневно.

Свакодневне шетње помажу у спречавању или управљању разним здравственим стањима, побољшавају кардиоваскуларну кондицију, побољшавају расположење, смањују стрес и још много тога, укључујући побољшање метаболизма.

Све ове предности могу подржати и ваше респираторно здравље.

Da li vas ispucali vrhovi izluđuju? Evo kako da uspešno rešite taj problem

Преузмите андроид апликацију.