Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта све може да се нађе у врећици чаја?

Живи организми остављају многе ствари за собом, укључујући разне секрете, измет и спољашње слојеве мртвог ткива, а сви они садрже јединствене трагове ДНК.
Фото: Pixabay/pasja1000

Инсекти нису изузетак. Од паука до инсеката, бескичмењаци остављају трагове чак и на листовима чајева које су јели или само прешли.

 су открили трагове чак 1.200 различитих врста бескичмењака у само 40 узоракНаучнициа сушеног чаја и биља. „Оно што ме је заиста изненадило је огромна разноликост коју смо открили“, каже генетичар Хенрик Крехенвинкел са Универзитета у Триру.

У једној врећици зеленог чаја пронашли смо трагове чак 400 врста инсеката“, објаснио је Крехенвинкел. Укупно, истраживачи су открили трагове 3.264 врсте бескичмењака, укључујући предаторе, биљоједе и паразите из целог света, из узорака чајева и биља у продавницама у Немачкој.

Пронашли су ДНК трагове паука, бубашваба, ушију, мува, лептира, богомољки и многих других инсеката.

Крехенвинкел и његове колеге сумњају да постоји толико различитости у траговима због начина на који се биљке обрађују: Биљке су мљевени и сићушни ДНК материјал из свих дијелова поља у којем се узгаја, који је помијешан са биљним материјалом који је касније упаковане у кесе.

Šta vaša šolja za kafu može reći o vašem karakteru? 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке