Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта свака мама мора да има у торби?

Долазак бебе у породицу мења цео живот. Приоритете, навике, све… Мења и родитеље.
Фото: Pixabay/ArtisticOperations

Она је у потпуности зависна од вас, захтева пожртвованост, константну пажњу, али и организованост. Чак и они најнеорганизованији међу нама неће препознати себе кад им стигне дете. На тај начин се доказује колико мама воли бебу.

Код куће сте све подредили детету, окречили собу, набавили креветац за бебе, бенкице, играчке…

Међутим, колико је организованост важна, најбоље се види када кренете напоље, где вам није све надохват руке, а бебе треба да пресвучете, нахраните, освежите…

Зато је важно да при руци имате функционалну торбу у коју ће моћи да стане све што вам треба – од флашице, пелена, марамица, портикле, цуцле, креме до фластера за “не дај Боже”. Међутим…

Како одабрати адекватну торбу, а да није само по дезену?

Уколико сте једна од оних мама које се сналазе са торбама без преграда, онда обратите више пажњу на материјале. Бирајте оне који се лакше одржавају, попут полиестера који можете једноставно и брзо обрисати крпом. Предност таквих, вештачких материјала је и што су дуготрајнији и боље задржавају боју. Међутим, наша препорука су торбе са више преграда и џепова, јер је тако увек лакше доћи до ствари које су вам потребне, без тумбања осталих и извлачења са дна. Јер баш оно што вам треба, готово по правилу пропадне негде ка дну.

Не крећите напоље са бебом док не спакујете следеће ствари

У торби сваке маме мора да се нађе комплетна опрема за бебе. Зна се шта су приоритети. Ту превасходно спадају флашице, пелене и влажне марамице. Ако је беба старија прибор за јело и портиклицу, ако је мања цуцла је неизоставна. Обавезно убаците и по коју бебину играчку или глодалицу. Увек је добро да ставите бар пар пелена, али колико, то ћете већ и сами знати да процените, у складу са околностима и тиме где и на колико идете.

При одабиру пелена водите рачуна да немају парабене, фталате и друге алергене, а свакако бољи избор су оне без парфема и лосиона, јер ти “додаци” повећавају могућност алергијских реакција. Слично је и са влажним марамицама, нарочито ако вам беба има нежну кожу. Избегавајте оне парфимисане, гледајте да немају парабена и алкохола.

За излазак из куће су погоднија мања паковања влажних марамица, али с обзиром на то да се, ради уштеде, најчешће одлучујемо на она већа – и то би ваљало имати на уму при одабиру торбе.

Идеална за мамину торбу су паковања од 25 комада. Уз влажне, не заборавите да убаците још понеко паковање обичних марамица. Даље обавезна ствар коју морате увек да носите су флашице за бебу.

Да ли је паметније имати пластичне или стаклене флашице за бебе?

Што се флашица тиче, наравно, лакше су пластичне и свака мама ће гледати, нарочито ако сама излази, да јој торба буде што лаганија. Ипак, саветују се флашице од стакла, тако да пластичне користите што је ређе могуће, односно тек понекад. Или – бирајте оне израђене од квалитетног полипропилена, које имају ознаку БПА фрее (бисфенол А). ФДА, америчка федрална Управа за храну и лекове, забрањује БПА само у флашицама и паковањима за храну за бебе, иако научници нису доказали које све проблеме и на који их тачно начин изазива ова супстанца, као ни у којој концентрацији је опасна у телу. До сада је утврђено да се појављивала у организму, у који може да доспе путем хране – уколико је пластично паковање у ком се чува оштећено или ако се види да је реч о старој пластици. Из тог разлога младе маме данас бирају БПА фрее пластику или стаклене флашице.

Ако имате већу бебу обавезно понесите и ово

Уколико је реч о већој беби, која једе чврсту храну, не заборавите да имате при руци кашичицу, чак и онда када не планирате дуго да се задржавате.

Крему за сунчање

Не заборавите да је кожа ваше бебе пет пута тања него ваша и да зато захтева додатну заштиту, а и да брже дехидрира. Без обзира на то што дете не излажете сунцу, што се препоручује до годину дана, и уколико сте у хладу заштитите његову кожу. Правило је једноставно – бирајте производе које не садрже парабене, боје, пожељно ни парфеме, а добро би било, за сваки случај, да узимате производе са ознаком хипоалергено. За децу бирајте увек висок заштитни фактор СПФ 50.

Opasnosti koje vrebaju decu na internetu

Преузмите андроид апликацију.