Početna > Život i stil
Život i stil

Šta se dešava sa vašim telom kada jedete posle 19 časova svakog dana?

Sjajan je osećaj kada možete da dođete sa posla dovoljno rano da pripremite ukusan obrok za sebe, svoju porodicu ili prijatelje. Iako ovaj scenario zvuči idealno, u stvarnosti život ne funkcioniše uvek tako. Ponekad završite posao veoma kasno ili vaš večernji raspored jednostavno postane previše zauzet da biste imali vremena za ranu večeru.
Foto: Pixabay/Clker-Free-Vector-Images

Ako ste stekli naviku da redovno jedete kasne večere, verovatno ste se zapitali kako i da li ova rutina može da utiče na vaše zdravlje. Rečeno je da jedenje kasnije uveče može biti „loše za vas“, sa opštim konsenzusom o tome koje vreme je idealno za poslednje zalogaje dana obično negde oko 19 časova – ali da li je to tačno?

Saznali smo za vas šta kasna večera čini vašem telu. Iznenađujuće, ali ovaj režim ishrane ima  i prednosti i nedostatke. Možda ćete imati bolju kontrolu glukoze u krvi jedenje zdrave užine uveče može biti od pomoći ljudima sa određenim zdravstvenim komplikacijama.

Za ljude sa dijabetesom tipa 1 ili koji imaju problema sa skladištenjem glikogena, lagana užina pre spavanja može pomoći u boljoj kontroli glukoze u krvi.

Možete dobiti masnoću na stomaku Dok bi kasna noćna užina ili večera mogla biti lakša ako ste imali naporan dan, neki doktori upozoravaju da to može dovesti do više masti na stomaku.

Da biste smanjili salo na stomaku, trebalo bi da izbegavate noćne užine. Možda se pitate zašto jedenje samo tokom dana može pomoći kod sala na stomaku.

Najbolji veruje da je to zbog dve glavne komponente. Kao prvo, dnevna ishrana skraćuje vaše vreme jedenja sa oko 15 sati na samo 12 sati. Takođe, hrana koju obično jedete po mraku ima više kalorija i obično je puna šećera ili rafinisanih ugljenih hidrata, što dovodi do masti na stomaku.

Vaš refluks kiseline može se pogoršati i da jedenje kasno ili neposredno pre spavanja može potencijalno pogoršati ili pojačati simptome i refluks kiseline.

Želudačna kiselina može izgledati gore noću jer ste jeli ceo dan, a vaša creva uveče počinju da usporavaju varenje. Jedenje kasno uveče može pogoršati situaciju, bez obzira na kvalitet ili količinu hrane koju konzumirate. To takođe ima veze sa činjenicom da je manje verovatno da ćete se mnogo kretati noću. Veće je da ćete sedeti ili ležati na leđima, što može dovesti do toga da se kiselina iz creva pomeri u jednjak.

Možete se probuditi usred noći

Može biti frustrirajuće kada se probudite usred sna i poremetite REM ciklus. Nažalost, jelo kasnije uveče može imati ulogu u tome. Podaci pokazuju da je veća verovatnoća da će se ljudi koji jedu bliže vremenu spavanja probuditi noću, posebno ako je u roku od tri sata od odlaska u krevet. Imajući to na umu, jedenje pre 19 časova može biti od pomoći jer daje vašem telu dovoljno vremena da se opusti i probavi ono što ste konzumirali pre nego što krenete u zemlju snova.

Možete vratiti mišićni glikogen

Iako još uvek postoji nekoliko negativnih nuspojava, kasnije jedenje takođe može imati neke koristi, posebno ako volite da vežbate pred kraj dana. Jedenje kasnije uveče može biti posebno korisno za vaše mišiće, jer olakšava njihov oporavak i izdržljivost tokom intenzivnog vežbanja. Posebno za one koji vežbaju uveče i za sportiste, glikogen se prilično brzo troši. Dakle, popunjavanje nivoa glikogena u mišićima hranom će vam pomoći da održite energiju za sledeće jutro. Jelo kasno uveče takođe može pomoći da se stimuliše sinteza mišićnih proteina, što podržava popravku i oporavak mišića.

Jedva čekate vikend da se naspavate? Skraćujete sebi život ako prekoračite ove sate

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake