Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава са вашим телом ако ходате 60 минута дневно?

Ходање је одличан облик вежбања. Добро је за здравље и може помоћи у губитку тежине.
Фото: Pixabay/강춘성

Многи људи не сматрају ходање довољно ефикасном вежбом у поређењу са другим облицима вежбања.

Међутим, ходање заиста може бити корисно, а у наставку објашњавамо шта ће се догодити са вашим телом ако 60 минута ходања дневно постане део ваше рутине.

Потрошња калорија

Једноставност је карактеристика која ходање чини привлачном активношћу за многе, посебно за оне који желе да сагоре додатне калорије. Наравно, број сагорених калорија зависи од низа фактора, посебно од ваше тежине и брзине ходања. Навешћемо неколико примера: Особа од 55 килограма која хода просечном брзином од 4,8 километара на час сагореће 193 калорије за сат времена. При истој брзини, особа од 68 килограма сагореће 238 калорија. При брзини од 5,6 километара на час ови људи ће сагорети 237 или 292 калорије на сат, а ако убрзају до 6,4 километара на час на час сагореће 275 или 340 калорија. Просечна брзина хода је 4,8 километара на час, а што брже ходате и што сте тежи, сагорећете више калорија.

Други фактори који ће утицати на потрошњу калорија су терен, температура ваздуха и ваше године и пол.

Губитак тежине

У сваком случају, ходање сат времена дневно ће вам помоћи да сагорете калорије и на крају изгубите тежину. У једној студији спроведеној на 11 жена просечне тежине, након 6 месеци ходања брзим темпом, свака је изгубила у просеку 7,7 килограма, односно 10 одсто своје почетне телесне тежине. Постепено су повећавали брзину и време ходања, али док нису достигли 30 минута хода, губитак тежине је био незнатан, што указује да би трајање ходања могло бити повезано са губитком тежине.

Уравнотежена исхрана

Наравно, ходање ће бити много ефикасније ако га комбинујете са здравом исхраном, што је потврдило и неколико студија. Колико можете изгубити тежину ако ходате сат времена дневно? Да би смршала, особа мора да унесе мање калорија него што конзумира. Често се наводи да око пола килограма телесне тежине одговара 3500 калорија. Смањење дневног уноса за 500 калорија погодно је за већину људи који желе да изгубе тежину. Део овог дефицита можете постићи ходањем по сат времена дневно, а можете постепено да смањите калорије које уносите. У зависности од уноса калорија, дефицит од 500 калорија дневно, може довести до губитка тежине од 0,2 до 0,9 килограма недељно. Не заборавите да је ходање повезано са неколико других здравствених предности осим губитка тежине, укључујући побољшано расположење и квалитет живота, као и смањен ризик од срчаних болести и дијабетеса.

Како почети ходати?

Ову једноставну вежбу је лако учинити део ваше свакодневне рутине. Ако сте почетник, важно је да почнете полако, а затим постепено повећавате темпо и трајање шетње. Корак по корак и доћи ћете до жељеног сата дневно, захваљујући чему ћете одржавати жељену тежину и одржавати здравље. Што се тиче опреме, најважније су удобне патике. Да вам не би досадило ходање, што се често дешава са било којим обликом активности, редовно мењате руту, доводите друштво, слушате музику, награђујете се за успех… Да бисте смршали, не заборавите да морате повећати интензитет ходања како бисте сагорели што више калорија. Када дође време, можете носити и бучице у рукама. У закључку, ходање је одличан облик вежбања. Идеалан је за почетнике, али и за све остале, а сат шетње дневно помоћи ће вам да смршате.

Kako do savršenog gluteusa? Treninzi, fotošop ili estetska hirurgija?

Преузмите андроид апликацију.