Početna > Život i stil
Život i stil

Šta se dešava sa bananama kada ih zamrznete?

U zavisnosti od stepena zrelosti, banane se mogu zamrznuti na različite načine i za različite namene. Zamrzavanje banane zamrzava i njeno sazrevanje, odnosno proces zamračenja koji se neizbežno dešava na toplom mestu.
Foto: Pixabay/stevepb

Ako želite da prođete jeftinije, izaberite banane na rasprodaji ili one koje više ne izgledaju savršeno sveže i zamrznite ih kako biste mogli da ih koristite kad god poželite.

Kako zamrznuti banane?

Tvrde, mlade banane savršen su sastojak za kremaste smutije, a one koje su već porumenele i omekšale treba izbegavati. Da biste ih čuvali u zamrzivaču i lakše ih ponovo izvadili za omiljeni smuti, ogulite ih i isecite na kolutove debljine centimetar. Poređajte prstenove tako da se ne dodiruju na pleh obložen papirom za pečenje. Nakon što se potpuno zamrznu, prstenove možete prebaciti u kesu i dobro zatvoriti, zauzeće manje prostora. Osim toga, na ovaj način ćete svaki put moći da izvadite tačno onoliko koliko vam je potrebno. Međutim, ako banane koristite uglavnom za pečenje i deserte, onda je najbolje da ih zamrznete oguljene, sve u jednom komadu. Ovo će vam pomoći da odredite potrebnu količinu za tortu, jer se u receptima banane obično broje u komadima, a ne u gramima.

Za kolače je najbolje zamrznuti banane koje su već malo porumenile, ali još nisu previše mekane. Zamrznite ih cele. Koristite isti način zamrzavanja kao i prstenove,  prvo ih dobro zamrznite na poslužavniku, pa prebacite u kese i po potrebi vadite. Ako su banane već dosta porumenile i omekšale, onda ih je potrebno oguliti i izgnječiti pre zamrzavanja. Naime, količinu koju inače koristite za kolače istisnite u male posude i tako je zamrznite. Kako god da zamrznete banane, važno je zapamtiti da ih treba iskoristiti u roku od šest meseci.

Šta se dešava sa bananama kada ih zamrznete?

Zamrzavanje pojačava ukus banane, što je odlična opcija za deserte, kolače i slično. S druge strane, njegova tekstura se menja. Kada odmrznete kolutove, ne bi trebalo da bude velikih promena jer se komadići banane mogu koristiti u smutijima i kolačima bez odmrzavanja. Kada odmrznete celu ili zgnječenu bananu, voće će osloboditi tamnu tečnost koja je savršeno bezbedna za konzumaciju, ali ih ocedite pre upotrebe u posudi.

Kako koristiti smrznute banane?

Zamrznute kolutove banana možete koristiti direktno iz zamrzivača za smutije, sladolede ili šejkove. Cele ili zgnječene banane možete staviti u frižider preko noći da se odmrznu ili ih odmrznu za dva ili tri sata na sobnoj temperaturi. Ocedite ih pre upotrebe, ali imajte na umu da će u zgnječenim bananama uvek ostati nešto tečnosti. Pre nego što dodate odmrznute banane sa ostalim sastojcima za desert, ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi neko vreme kako ne bi uticale na postavljeno vreme pečenja.

Jednostavan način da uvek prepoznate dobar avokado

Preuzmite android aplikaciju.