Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава са бананама када их замрзнете?

У зависности од степена зрелости, банане се могу замрзнути на различите начине и за различите намене. Замрзавање банане замрзава и њено сазревање, односно процес замрачења који се неизбежно дешава на топлом месту.
Фото: Pixabay/stevepb

Ако желите да прођете јефтиније, изаберите банане на распродаји или оне које више не изгледају савршено свеже и замрзните их како бисте могли да их користите кад год пожелите.

Како замрзнути банане?

Тврде, младе банане савршен су састојак за кремасте смутије, а оне које су већ поруменеле и омекшале треба избегавати. Да бисте их чували у замрзивачу и лакше их поново извадили за омиљени смути, огулите их и исеците на колутове дебљине центиметар. Поређајте прстенове тако да се не додирују на плех обложен папиром за печење. Након што се потпуно замрзну, прстенове можете пребацити у кесу и добро затворити, заузеће мање простора. Осим тога, на овај начин ћете сваки пут моћи да извадите тачно онолико колико вам је потребно. Међутим, ако банане користите углавном за печење и десерте, онда је најбоље да их замрзнете огуљене, све у једном комаду. Ово ће вам помоћи да одредите потребну количину за торту, јер се у рецептима банане обично броје у комадима, а не у грамима.

За колаче је најбоље замрзнути банане које су већ мало порумениле, али још нису превише мекане. Замрзните их целе. Користите исти начин замрзавања као и прстенове,  прво их добро замрзните на послужавнику, па пребаците у кесе и по потреби вадите. Ако су банане већ доста порумениле и омекшале, онда их је потребно огулити и изгњечити пре замрзавања. Наиме, количину коју иначе користите за колаче истисните у мале посуде и тако је замрзните. Како год да замрзнете банане, важно је запамтити да их треба искористити у року од шест месеци.

Шта се дешава са бананама када их замрзнете?

Замрзавање појачава укус банане, што је одлична опција за десерте, колаче и слично. С друге стране, његова текстура се мења. Када одмрзнете колутове, не би требало да буде великих промена јер се комадићи банане могу користити у смутијима и колачима без одмрзавања. Када одмрзнете целу или згњечену банану, воће ће ослободити тамну течност која је савршено безбедна за конзумацију, али их оцедите пре употребе у посуди.

Како користити смрзнуте банане?

Замрзнуте колутове банана можете користити директно из замрзивача за смутије, сладоледе или шејкове. Целе или згњечене банане можете ставити у фрижидер преко ноћи да се одмрзну или их одмрзну за два или три сата на собној температури. Оцедите их пре употребе, али имајте на уму да ће у згњеченим бананама увек остати нешто течности. Пре него што додате одмрзнуте банане са осталим састојцима за десерт, оставите их да одстоје на собној температури неко време како не би утицале на постављено време печења.

Jednostavan način da uvek prepoznate dobar avokado

Преузмите андроид апликацију.