Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта се дешава када легнете одмах након јела?

Нема ништа боље од дремке после ручка, зар не? С друге стране, многи лекари саветују да то никада не радимо, јер то може негативно утицати на наше здравље.
Фото: Pixabay/dario3274

Шта се заиста дешава у нашем телу када легнемо одмах после јела?

Као што објашњава један гастроентеролог, постоји могућност да се храна коју сте управо конзумирали врати у грло (заједно са мало желудачне киселине). Ако се то догоди, могу се појавити симптоми жгаравице, можете осетити пецкање у грудима и грлу, имати кисели укус у устима, а може се јавити и повраћање.

Једна од студија је такође показала занимљиве резултате. Положај тела током јела утиче на варење, тачније на апсорпцију хранљивих материја. Истраживачи су проучавали како једење хране док седите, стојећи или лежећи утиче на варење. Тако су дошли до открића да једење хране у лежећем положају подстиче пражњење желуца и побољшава апсорпцију хранљивих материја – аминокиселина.

Да ли је препоручљиво лећи одмах након оброка?

Истина је да заиста не постоји сценарио где је лежање на кревету после оброка препоручљиво. Како објашњава стручњак, особе са одређеним здравственим проблемима морају бити посебно опрезне. На првом месту, пацијентима са гастроезофагеалном рефлуксном болешћу, чак и са стањима као што је брух, не препоручује се да леже након јела. По правилу, после јела је боље седети или ходати најмање 30 минута. Осим тога, важно је водити рачуна и када вечерате, како не бисте отишли ​​у кревет пуног стомака. Зато последњи оброк у дану мора да буде најмање два сата пре одласка на спавање, а најбоље би било да после вечере кренете у кратку шетњу.

Kako održati nokte zdravim i jakim u dolazećim hladnim danima?

Преузмите андроид апликацију.