Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта да радите када вам киша поплави аутомобил?

Ако је ваш аутомобил био потопљен у воду која сеже више од половине точкова, следите ових пет корака да бисте проценили штету.
Фото: Pixabay/kaboompics
Не покушавајте да упалите аутомобил

Иако је тешко одолети жељи да проверите да ли ваш аутомобил ради окретањем кључа у брави за паљење, само то ће трајно оштетити ваш аутомобил ако вода уђе у мотор. Најсигурније је аутомобил „одвући“ на проверу у радионицу.

Покушајте да одредите колико је дубоко аутомобил био потопљен

После обилних киша и поплава, ова вода је изузетно прљава и оставља мутне и прљаве трагове након повлачења. Ауто има блатњаве трагове споља и изнутра. Ако вода није прешла доњи ниво врата (праг), највероватније ћете проћи без проблема. Многа осигуравајућа друштва ће штету прогласити ‘тоталном’ ако је ниво воде достигао доњу страну инструмент табле (испод волана).

Контактирајте своју осигуравајућу компанију

Осигурање од поплава је покривено у већини пакета осигурања, тако да ћете у том случају готово увек проћи са надокнадом штете, ако не у потпуности онда делимично.

Покушајте да осушите и очистите унутрашњост

Ако је вода ушла у аутомобил, прво отворите сва врата и прозоре и ставите суве пешкире на под да упију воду, а затим, препоручљиво, замените било који део унутрашњости који је био у контакту са водом.

Проверите уље, филтер за ваздух и електричне системе

Ако приметите капи воде на шипки за мерење уља или приметите повећану количину уља у мотору, најбоље је да не палите мотор. Такође, препоручљиво је да аутомобил „одвучете” код сервисера који ће заменити уље и течности, као и филтер за ваздух. Ако се мотор чини безбедним за покретање, проверите све електричне компоненте, укључујући светла, показиваче правца, клима уређај, радио, браве, прозоре, чак и светла на инструментима. Свако неуобичајено понашање аутомобила током вожње или мењања брзина може указивати на електрични проблем.

Večito pitanje: Na koju osovinu treba staviti bolji par guma?

Преузмите андроид апликацију.