Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шта ће се догодити са нашим телом ако потпуно престанемо да једемо хлеб?

Ако га једете у великим количинама, унећете много калорија и вероватно ћете добити неки вишак килограма.
Фото: Pixabay/jackmac34

Хлеб вам може обезбедити хранљиве материје као што су витамин Б и гвожђе. Међутим, ако га једете у великим количинама, унећете много калорија и вероватно ћете добити вишак килограма.

Ево три промене које можете очекивати ако избаците хлеб из исхране:
Изгубићете килограме узроковане накупљањем воде у телу

Хлеб је пун угљених хидрата, а њихово нагло избацивање приметиће се на телу у виду мршављења. Али не ради се о тренутном губитку тежине, већ о губитку воде која се акумулира у телу. Тело складишти угљене хидрате у облику гликогена, млечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у телу задржава и везује у води три до четири пута већу тежину.

Нећете бити гладни све време

Прерађени угљени хидрати, као што је бели хлеб, изазивају нагли пораст и скок шећера у крви у вашем телу, који затим веома брзо опада. Ове изненадне промене шаљу нејасне сигнале мозгу који повећавају глад и жељу за храном, узрокујући да се угојимо. Али то не значи да морате потпуно да избаците хлеб из исхране, већ да празне калорије и бели хлеб замењујете онима од целих житарица које регулишу и балансирају шећер у крви.

Повећаће вам се енергија и побољшати варење

За разлику од интегралног или црног хлеба, бели хлеб не садржи влакна која су веома неопходна за нормално функционисање црева и варење. Таква храна изазива затвор и проблеме са варењем. Након што избаците бели хлеб са јеловника и у свакодневну исхрану уврстите цела зрна, варење почиње нормално и лако да ради. Исто тако, угљени хидрати су храна и гориво за мозак. Ако је квалитетна, мозак ради нормално, без сметњи, али ако храна за мозак није здрава, тело реагује негативно, изазивајући осећај слабости и умора.

11 najzdravijih namirnica na svetu

Преузмите андроид апликацију.