Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Симптоми којима тело покушава да покаже да нешто није у реду

Када ствари крену наопако када је у питању наше здравље, то се обично не дешава само од себе или без упозорења. Наша тела обично шаљу сигнале да знамо да постоји проблем и на нама је да обратимо пажњу на њега.
Фото: Pixabay/Pexels

Наше тело не само да комуницира о физичким аспектима, већ нам може пружити и неке знаке менталних проблема.

Поруке вашег тела да доживљавате акутни стрес, хронични стрес или депресију могу вам помоћи да схватите да је оно што осећате стварно и да захтева вашу пажњу, можда дијагнозу и лечење.

Потребно је да развијете више алата за суочавање са стресом и својим расположењем како бисте дугорочно били бољи и спречили будуће епизоде. Тело комуницира о здравственим проблемима на различите начине.

Доктори кажу да су ум и тело повезани тако да оно што утиче на наш мозак утиче и на наше тело.

Када доживимо јак акутни стрес, наше тело може да га открије кроз приметне симптоме који се јављају услед почетног ослобађања норепинефрина (неуротрансмитера) који може да изазове нервозу, висок крвни притисак, мучнину, па чак и кратак дах.

Понекад, ако се стрес одржава и постаје хроничан, често ослобађање хормона кортизола услед сталног стреса доводи до исцрпљивања тела и особа се може осећати исцрпљено, исцрпљено, уморно, имати разне необјашњиве тегобе у различитим деловима тела или стомака. болова и главобоља. Промене на кожи као што су осип, промене боје или израслине увек треба схватити озбиљно.

Дермалне флуктуације могу значити било шта, од алергијске реакције до озбиљне болести или унутрашње инфекције. Промене на кожи су често први знак дијабетеса, лупуса или проблема са јетром.

На пример, дијабетичари често имају тамне мрље на врату, пазуху или препонама. Лупус, аутоимуна болест, обично се повезује са лептирићим осипом на образима и носу.

Појава осипа или жутице може бити знак да нечија јетра не функционише како треба. Знајући то, никада не одбацујте промене на кожи као безначајне. Кожа је највећи орган на телу, а промене могу указивати на већи проблем. Увек разговарајте са својим спикером ако приметите да нешто није у реду.

Честа глад или жудња за храном

Тренер Линдзи Тулис каже да ако често осећате глад или жудите за храном, ваше тело покушава да вам каже да вам је заправо потребно више сна. Недостатак сна може повећати ослобађање грелина, хормона глади. Важно је обратити пажњу на овај сигнал, јер оно што нашем телу заиста треба можда заправо није храна.

Умор се често може осетити након дугог дана, посебно ако следи немирну ноћ. Али то може бити и знак нечег озбиљнијег. Хронични умор може бити симптом многих здравствених проблема као што су дисфункција штитне жлезде, болести срца или дијабетес. „Важно је не само пратити колико често долази до умора, већ и шта га узрокује.

Loše životne navike koje predstavljaju rizik za razvoj raka dojke

Преузмите андроид апликацију.