Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Седам знакова да једете превише шећера

Шећер и рафинисани угљени хидрати се сматрају „празним калоријама“, углавном зато што не садрже корисне хранљиве материје.
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

Међутим, није лако смањити унос шећера. Неке намирнице богате шећером пролазе кроз тешке процесе прераде, а да би се направиле додају се слатке ствари. укуснија и пожељнија.Често се таква храна продаје као „здрава“, али заправо садржи велике количине шећера.

Ових седам знакова показују да једете превише шећера.
Прерано старење

Прекомерна потрошња шећера може дугорочно оштетити протеине коже, колаген и еластин, што доводи до прераног бора и старења. Превише шећера такође може допринети неравнотежи у женским менструалним хормонима што може довести до акни. Прекомерне количине шећера могу довести до неуравнотежене цревне флоре и упале у телу, што се обично види код стања коже као што је екцем.

Стална жеља за слаткишима

Слатка храна изазива зависност. Показало се да храна богата шећером активира „пут награђивања“ у мозгу, ослобађајући допамин, слично као код лекова који изазивају зависност.

Низак ниво енергије

Глукоза је неопходна за производњу енергије у телу. Међутим, важно је да ниво шећера у крви буде у равнотежи. Након конзумирања шећера, панкреас ослобађа инсулин како би помогао у транспорту глукозе у ћелије, што значи да можемо осетити налет енергије. Када смо истрошени, можемо да осетимо пад енергије јер нашем телу је потребно више шећера да би покренуо цео циклус изнова.

Надутост

Мање пожељне бактерије и квасац стварају гас када ферментишу несварену храну у дебелом цреву. Лоше бактерије воле шећер, а добре бактерије воле поврће. Гас који се јавља након конзумирања шећера такође може довести до надимања.

Ослабљен имуни систем

Правилна равнотежа цревних бактерија неопходна је за правилно функционисање имуног система. Исхрана богата шећером храниће мање пожељне бактерије, што ће последично утицати на функционисање имуног система.

Несаница

Ако једете слаткише касно увече, то може изазвати налет енергије у време када се спремамо за спавање и када је телу потребан одмор. Ако имате проблема са спавањем, покушајте да смањите унос шећера, посебно касно увече.

Добијање на тежини

Глукоза је главни извор енергије за тело, али ако се одмах не искористи као енергија, тело вишак складишти у јетри, мишићима или се акумулира као маст. Прекомерни унос шећера може довести до накупљања масних наслага у нашем телу што на крају доводи до повећања телесне тежине.

Zlatna pravila svake dijete

Преузмите андроид апликацију.