Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сачувајте рачунар од врућине

Данас се већина послова обавља електронским путем. Зато током великих врућина морамо обезбедити додатно хлађење рачунару, како би нам подаци остали сачувани.
Фото: Pexels/Tranmautritam

Незамисливо нам је како се некада радило без компјутера. Сви подаци који су нам потребни за обављање посла се налазе сачувани у компјутерима. Исто тако поред података везаних за посао, на нашим личним рачунарима се налази и мноштво приватних података, међу којима су оне најдраже успомене-фотографије.

Баш због те велике количине података које чувамо у рачунарима, морамо додатно посветити пажњу одржавању рачунара током лета и врелих дана.

Електронски уређаји направљени су од веома осетљивих компоненти којима нимало не пријају високе температуре, које могу да оштете рачунар или бар да му скрате радни век.

Температура је један од најважнијих фактора за рад рачунара и свака варијација може да изазове нестабилност у раду.

Како бисмо обезбедили да наш рачунар беспрекорно функционише, морамо му обезбедити одговарајућу температуру, а то је за десктоп рачунаре 10 до 25 степени Целзијусових. Лаптоп рачунари и таблети трпе нешто већу температуру, јер су дизајнирани за темепратуре до 35 степени.

Веће температуре од горе наведених, онемогућавају адекватну размену топлоте и изазивају разне проблеме са рачунаром. Лаптопови или таблет рачунари су веома осетљиви на прегревање, па се може десити да сењихов рад значајно успори.

Оно што је још важно напоменути везано је за прашину која је такође одговорна за прегревање рачунара, јер она онемогућава ваздуху да адекватно кружи и хлади уређај.

Фото: Pеxels/Valentine Tanasovich

На удару су посебно графичке картице, хард – диск и процесор, који генеришу знатно више топлоте. Додатни вентилатори могу повећати проток ваздуха унутар кућишта, што ће снизити температуру.

Због те нестабилности и оптерећености може доћи до губитка важних података, а рачунарима је потребно адекватно хлађење.

Како да избегнете прегревање рачунара?

Поред наведене одговарајуће температуре просторије и редовног чишћења рачунара од прашине постоје још неки мали трикови који ће спречити прегревање рачунара.

Уколико волите из кревета да обављате послове преко рачунара или да једноставно претражујете интернет, ставите га на неку равну површину. У ту сврху вам може послужити и обична књига.

Поред тога, искључујте рачунар када га не користите и обавезно очистите прашину. Било би добро и да подесите “Screen Saver” и “ Saving”, како би уштедели енергију.

Добро је подесити и софтверски “аларм за температуру”. Тако ћете имати довољно времена да затворите и сачувате све фајлове како бисте сачували податке.

И можда најважније, песак и сунце нису пријатељи рачунарима, те избегавајте да их носите на плажу!

U mladosti druželjubivi, u starosti povučeni – Menja li se ličnost sa godinama?

Преузмите андроид апликацију.