Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Šam rolnice po receptu naših baka

Starinski kolači, neodoljiva kombinacija hrskavih rolnica od lisnatog testa i slasnog šauma od belanaca. Miris i ukus koji vraćaju u detinjstvo.
Foto: Pixabay/NickyPe
Sastojci za testo:
  • 250 grama brašna
  • 250 grama putera
  • 1 žumance
  • pola kašičice soli
  • 1 kašika belog vinskog sirćeta
  • malo hladne vode
Sastojci za fil:
  • 4 belanceta
  • 250 grama šećera
  • 80 mililitara vode
  • malo šećera u prahu, za posipanje
Priprema:

250 grama putera izmešati sa 125 grama brašna i ostaviti u frižideru pola sata. 125 grama brašna umesiti sa jednim žumancetom, pola kašičice soli, kašikom sirćeta i malo hladne vode. Testo treba da bude srednje čvrstine, kao za savijaču.

Potom se oklagijom testo razvije na debljinu od 1 cm, pa se preko razvuče ohlađena smesa od brašna i putera. Oklagijom se ravnomerno razvuče, preklopi tri puta i opet stavi u hladnjak na pola sata.

Ovaj postupak ponoviti tri puta.

Gotovo lisnato testo razviti na debljinu od pola centimetra, pa seći na trake širine 2 santimetra, dužine 20 santimetra. Trake testa namotati na limene kalupe za šam rolne, pa ređati na podmazan pleh. Peći na 200 stepeni dok ne porumene. Dok su još vruće, skidati sa kalupa i ostaviti da se ohlade.

Za fil, ušpinovati šećer i vodu, kao za slatko. Belanca čvrsto umutiti, pa lagano, u tankom mlazu dodavati ušpinovani šećer. Neprestano mutiti, dok se sav šećerni sirup ne potroši. Nastaviti mućenje, sve dok se fil ne ohladi.

Ohlađenim filom puniti rolne i posuti ih prah šećerom. Umesto domaćeg, može se upotrebiti gotovo lisnato testo, pakovanje od 500 grama.

Prijatno!

Jedna svako jutro na prazan stomak ubrzava metabolizam i topi salo

Preuzmite android aplikaciju.