Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Шам ролнице по рецепту наших бака

Старински колачи, неодољива комбинација хрскавих ролница од лиснатог теста и сласног шаума од беланаца. Мирис и укус који враћају у детињство.
Фото: Pixabay/NickyPe
Састојци за тесто:
  • 250 грама брашна
  • 250 грама путера
  • 1 жуманце
  • пола кашичице соли
  • 1 кашика белог винског сирћета
  • мало хладне воде
Састојци за фил:
  • 4 беланцета
  • 250 грама шећера
  • 80 милилитара воде
  • мало шећера у праху, за посипање
Припрема:

250 грама путера измешати са 125 грама брашна и оставити у фрижидеру пола сата. 125 грама брашна умесити са једним жуманцетом, пола кашичице соли, кашиком сирћета и мало хладне воде. Тесто треба да буде средње чврстине, као за савијачу.

Потом се оклагијом тесто развије на дебљину од 1 цм, па се преко развуче охлађена смеса од брашна и путера. Оклагијом се равномерно развуче, преклопи три пута и опет стави у хладњак на пола сата.

Овај поступак поновити три пута.

Готово лиснато тесто развити на дебљину од пола центиметра, па сећи на траке ширине 2 сантиметра, дужине 20 сантиметра. Траке теста намотати на лимене калупе за шам ролне, па ређати на подмазан плех. Пећи на 200 степени док не порумене. Док су још вруће, скидати са калупа и оставити да се охладе.

За фил, ушпиновати шећер и воду, као за слатко. Беланца чврсто умутити, па лагано, у танком млазу додавати ушпиновани шећер. Непрестано мутити, док се сав шећерни сируп не потроши. Наставити мућење, све док се фил не охлади.

Охлађеним филом пунити ролне и посути их прах шећером. Уместо домаћег, може се употребити готово лиснато тесто, паковање од 500 грама.

Пријатно!

Jedna svako jutro na prazan stomak ubrzava metabolizam i topi salo

Преузмите андроид апликацију.