Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Правилна исхрана као превенција остеопорозе

Остеопороза је болест костију која чешће погађа жене него мушкарце, а јавља се са старењем. Нажалост, није излечиво и може изазвати тешке и болне симптоме.
Фото: Pixabay/Taokinesis

То је болест коју карактерише мања густина костију, због чега оне постају слабе и лако се ломе. Болест се ретко препознаје пре прелома. Старије особе, посебно жене у или након менопаузе, стога имају већи ризик од прелома.

Код остеопорозе долази до смањења коштане масе, поремећаја структуре масе и, последично, недовољне минерализације костију. Све ово резултира смањењем еластичности костију и ствара повећану могућност прелома. Посебно осетљиви постају кукови, пршљенови и подлактице, који су најчешћа места прелома код остеопорозе.

Најбољи лек за остеопорозу је превенција, али када се болест појави користи се широк спектар лекова.

Камен темељац у борби је и даље превенција.

У наставку ћемо објаснити који је најбољи лек за остеопорозу и како свакодневно водити рачуна о свом здрављу.

Најбољи лек за остеопорозу

Остеопороза изазива слабљење костију услед деловања остеобласта и остеокласта. Коштана супстанца је мрежа проткана еластичним нитима иу њу су интегрисана минерална једињења фосфора и калцијума. Остеобласти су ћелије одговорне за производњу колагених влакана еластичне мреже коштане супстанце. Остеокласти имају улогу да разбију ову мрежу и растављају је и уклањају истрошене делове коштане супстанце. Када коштане ћелије сарађују, ствара се нормалан циклус регенерације костију. Међутим, када постоји поремећена равнотежа неког дела унутар мреже коштане супстанце, може доћи до јачег слома од регенерације и самим тим до развоја болести. На чврстоћу и отпорност костију утичу минерална једињења, док еластична мрежа ствара подршку за оптерећење костију. На еластичност, чврстоћу и отпорност костију утичу бројни фактори – хормони, минерална једињења, витамини, органски системи, али и околина.

Управо због тога се сматра да је најбољи лек за остеопорозу превенција, односно рано деловање на побољшању укупног здравља костију.

Превенција остеопорозе добром исхраном

Превенција је пола здравља, може се рећи за велики број данашњих болести које се јављају старењем. Исхрана, односно довољан унос одређених минералних једињења, има велики утицај на настанак болести костију.

Ево намирница и једињења која могу бити најбоље решење за остеопорозу.

Међу најважнијим минералима који се могу предложити као превентивни лек за остеопорозу је калцијум. Пренизак унос калцијума и витамина Д смањује густину костију и повећава ризик од прелома.

Ево неких  намирница које садрже много калцијума и витамина Д и требало би да буду на вашем недељном менију:
 • Пармезан 
 • Млечни производи 
 • Јогурт
 • Риба попут сардина и лососа, туњевина, бакалар и скуша
 • Бадеми
 • Сочиво
 • Пасуљ и грашак
 • Зелено лиснато поврће као што су спанаћ, кељ и блитва
 • Печурке
 • Ракови и морски плодови
 • Квасац
 • Говеђа јетра
 • Жуманце

Остеопороза може бити озбиљна болест, али да бисмо је спречили, треба на време да размишљамо о свом здрављу и можда чешће стављамо сопствено тело као приоритет.

Ovih pet namirnica je dobro imati pri ruci ako se razbolite

 

Преузмите андроид апликацију.