Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Почела је сезона отворених базена, ево правила која морате поштовати

Сезона купања на базенима је отворена, а о квалитету воде брину заводи за јавно здравље. Међутим, да не бисте „ухватили” инфекцију, потребно је водити рачуна о неколико правила током боравка на базену.
Фото: Pixabay/jackmac34
Не прескачите каду

На улазу у базен и на излазу из тоалета постављене су дезинфекционе баријере – кадице за дезинфекцију стопала. Често се може видети да их посетиоци базена прескачу или заобилазе како не би морали да се скидају, али је њихова употреба обавезна и тиме штити ваше здравље, јер многи ходају боси. Једна од обавеза купача је да се истуширају пре уласка у базен, а не само после купања.

Специјалне пелене за бебе

Подразумева се да нећете мокрити у базену, али се подразумева и да ваше дете то не треба да ради. Због тога постоје посебне пелене за малу децу.

Не седите на ивици базена

Ризично је седети на ивици базена где су мреже за базен јер се ту може очекивати већа количина прљавштине, па постоји ризик од инфекције. Пошто у базен треба улазити постепено, уместо да седите на ивици базена, препоручује се да у базен уђете помоћу степеница.

Друга правила базена

Да би боравак био пријатан и вама и осталим посетиоцима, треба да водите рачуна и о још неколико правила на базенима. Одлазак у кафић Купачима се препоручује да се пресвуку пре уласка у кафић у оквиру базена. Ако не желите да мењате купаћи костим или ако сте „потрошили” резервни купаћи костим, онда понесите сув пешкир да седнете на њега, а не директно на столицу.

Заштита од сунца

Базени су, посебно викендом, пуни посетилаца, а сунцобрана и хлада никад довољно за све. Понесите шешире широког обода, светле беле мајице и нанесите добру крему са заштитним фактором, било да већ имате „боју” или сте још „бели”. Од 10 до 17 часова не би требало да се излажете сунцу, а вода највише „пече”. Нажалост, базени обично почињу да раде око 9 или 10 сати, па водите рачуна како ћете се заштитити од УВ зрачења.

Не сметај другима

Скакање у базен је забрањено, а не треба се ни хвалити својим пливачким способностима користећи лептир стил како не бисте узнемирили оне који се брчкају у води. Такође, на сваком базену се пушта одређена музика, најчешће радио станица. Не би требало да носите сопствена појачала и пуштате музику која вама одговара и вероватно смета другима.

Počinje sezona noćnog kupanja na otvorenom bazenu SPENS-a

Преузмите андроид апликацију.