Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Поврће на роштиљу: Трикови спремања за најлепши укус

Поврће спремљено на роштиљу добија потпуно нов укус.
Фото: Pexels/Rodnae production

Навика је да на роштиљу спремамо месо, али можемо да припремимо и поврће.

– Људи када помисле на роштиљ виде месо, али мислим да се поврће заправо највише трансформише на роштиљу. Поврће има висок садржај воде, тако да коришћењем методе суве топлоте као што је печење на роштиљу, појачавате и концентришете укусе поврћа тако што ћете да извучете воду и карамелизовати спољашњост – каже Џулија Тејлор-Браун, шеф кухиње.

Можете да ставите све поврће, али кулинари највише препоручују патлиџан, шпаргле, печурке, шаргарепе, броколи и танко исечени кромпир. Дрвени угаљ помаже поврћу да се дими и да још више добије на лепом укусу.

Фото: Pexels/Askar Abayev
Како се спрема поврће на роштиљу?

Прво оперите и осушите поврће. Влага ствара пару, што значи да ће било која вода на површини поврћа да га учини више кашастим него хрскавим.

Затим одлучите да ли поврће печете на роштиљу цело, преполовљено или исечено. Веће поврће, попут карфиола, треба да исечете како би се брже спремило.

– Успех са поврћем на жару почиње од тога како га исечете за роштиљ. Зачините сољу, бибером и било којим зачинима по жељи. Оставите поврће да одстоји најмање 10 минута па до сат времена, а онда поново осушите, ако је потребно. Сада је време да своје поврће ставите у уље или маринаду, ако желите, али знајте да ће већина укуса нестати током спремања. Прелив је најбоље ставити након печења, када је реч о припремама на роштиљу. Загрејте роштиљ на средњу или средње јаку ватру и премажите решетке уљем. Ставите поврће на решетке и оставите да се пече. Проверавајте да ли је готово сваких неколико минута, окрећући када решетке роштиља достигну тамни траг – саветује Тејлор Браун.

Prelivi koji će obogatiti vaše salate

Преузмите андроид апликацију.