Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Поврће које треба јести сваки дан

Поврће је важан део исхране јер је богато минералима, витаминима и влакнима, посебно лиснато зелено поврће.
Фото: Pixabay/ulleo

Обавезно укључите ових пет намирница у своју свакодневну исхрану, саветују стручњаци.

Маслачак штити ћелије и побољшава имунитет

Ретко се ова биљка може наћи на тањиру, која помаже у превенцији хроничних болести јер штити ћелије од оштећења. Такође, маслачак је богат извор витамина Ц и К који су важни за здраве кости. Такође побољшава варење, а самим тим и функцију имунитета.

Кинески купус и клице броколија смањују ризик од рака

Припада породици купуса који садржи хранљиве материје као што су витамини Ц, Е и Б9, бета каротен и селен који успоравају раст тумора. Кинески купус је, поред маслачка, важан и за кости јер садржи калцијум, гвожђе, фосфор, магнезијум и витамин К.

Клице броколија садрже моћне хранљиве материје које смањују ризик од рака и повећавају ензиме за детоксикацију у јетри који чак могу спречити одређене гене да развију туморе.

Лековита поточарка спречава развој болести и помаже у губитку тежине

Лековита поточарка садржи велику количину влакана која побољшавају варење, витамин Ц који штити имуни систем и глукозинолате који спречавају болести. Ово поврће можете додати у салате, супе, па чак и пицу.

Спанаћ снижава крвни притисак

Као богат извор калијума, смањује ниво крвног притиска и побољшава когнитивне функције јер садржи много каротеноида који штите ћелије од оштећења.

Dve zelene namirnice oporavljaju pluća i jetru posle preležanog kovida

Преузмите андроид апликацију.