Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет најгорих намирница за бубреге

Бубрези играју кључну улогу у уклањању нечистоћа и вишка течности из организма, а такође помажу у одржавању равнотеже воде, соли и минерала у нашој крви, што је неопходно за добро здравље.
Фото: Pixabay/kgberlin

Међутим, неправилан начин живота који се састоји од нездравог избора хране може угрозити здравље и функционисање ваших бубрега. Требало би да избегавате ових пет намирница ако желите да вам бубрези правилно функционишу.

Прерађено месо

Сланина, кобасице, виршле и друго прерађено месо представљају велику опасност за здравље бубрега. Ове намирнице имају висок садржај натријума, а прекомерни унос натријума на дневној бази може повећати крвни притисак и изазвати додатни стрес за бубреге. Истраживања такође сугеришу да конзумирање више животињских него биљних протеина може повећати стопу прогресије болести бубрега.

Сокови

Сокови садрже висок ниво шећера и имају веома ниску нутритивну вредност. Ова пића вам заправо само дају додатне калорије, што доводи до повећања телесне тежине. Студије су показале да је конзумација соде повезана са одређеним здравственим проблемима као што су остеопороза, болест бубрега и проблеми са зубима.

Замрзнути оброци

Истраживања су показала да смрзнути оброци могу допринети развоју дијабетеса типа 2. Увек је боља опција припрема свежег оброка и треба избегавати замрзнуте оброке. Ако се ипак одлучите за замрзнути оброк, изаберите онај који је означен као са ниским садржајем натријума или без натријума уопште.

Помфрит

Помфрит и друга храна која се пржи на пуно уља није добра за бубреге.Кромпир је такође богат калијумом, а препоручује се смањење уноса калијума ако већ болујете од болести бубрега.

Мајонез

Само једна супена кашика мајонеза садржи чак 103 калорије. Поред тога, мајонез је генерално богат засићеним мастима. Ако не желите да га елиминишете из исхране, требало би да изаберете безмасни или нискокалорични мајонез, али пазите да не садрже пуно натријума и шећера. Мајонез је најбоље заменити здравим грчким јогуртом или киселим млеком.

Преузмите андроид апликацију.