Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет начина на које кућни љубимци побољшавају наше здравље

Кућни љубимци, посебно пси и мачке, чине живот лепшим, али ова обожавана крзнена створења благотворно утичу и на здравље својих власника. Током 25 година истраживања, доказано је да живот са кућним љубимцима пружа различите здравствене бенефиције, а ово је пет најчешћих.
Фото: Pixabay/Seaq68
Више се крећеш

Истраживања показују да власници паса вежбају више од људи који немају псе, као и да су људи који редовно шетају своје псе у бољој физичкој форми и ређе ће се угојити. Ако имате већег пса са пуно енергије, можете се са њим још више рекреирати у исто време тако што ћете се возити ролерама или бициклом док он трчи поред вас.

Мање сте под стресом и имате више самопоуздања

Кућни љубимци инстинктивно знају када су нам најпотребнији, због чега нам дају осећај припадности и веће самопоуздање. Кућни љубимци се чак користе у неким војскама да помогну у лечењу ПТСП-а код војника. Штавише, студија је показала да се власници кућних љубимаца боље прилагођавају стресним ситуацијама.

Имате здравије срце

Доказано је да живот са псима и мачкама смањује ризик од кардиоваскуларних болести и да ова љупка створења помажу у смањењу повишеног холестерола и триглицерида. Ако поред себе имају мачку или пса, срчани болесници имају веће шансе да преживе срчани удар.

Отпорнији сте на алергије

Познато је да кућни љубимци могу изазвати алергије због честица које се испуштају са њихове коже, али људи који су у контакту са кућним љубимцима од раног детињства су отпорнији на алергије касније у животу.

Друштвенији сте

Извођење вашег пса у шетњу не само да вам помаже да одржите форму, већ вам помаже и да стекнете нове пријатеље кроз разговор са другим власницима паса, комшијама итд. Штавише, млади одрасли са снажном приврженошћу мачкама или псима такође имају јаче везе са пријатељима, породицом и романтичним партнерима, а доказано је да људи са испуњеним и богатим друштвеним животом живе дуже и срећније.

Šta izbor kućnog ljubimca govori o vašem karakteru?

Преузмите андроид апликацију.