Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Паприке, црвене, зелене или жуте? Без обзира на боју веома су здраве!

Од разноврсне паприке може се направити велики избор укусних јела; од освежавајуће салате са исеченом сировом паприком, до прилога од печене паприке или главног јела од пуњеног меса. Осим што је веома укусна, позната је и по томе да је пуна здравствених предности.
Фото: Pixabay/Anelka
Варење

Све врсте паприке имају доста влакана, као и нешто гвожђа и фолата, који подржавају здравље црева, кардиоваскуларни систем и природну детоксикацију.

Срце

Паприка је, опет без обзира на боју, одличан извор витамина А и калијума, који снижавањем крвног притиска помаже у одржавању здравља срца, а бори се против надутости смањујући задржавање воде.

Вид

Ово здраво поврће садржи и поменути витамин А, који помаже у одржавању здравља очију, одржава добар вид и спречава макуларну дегенерацију. Црвена паприка је такође богата витамином Ц и разним каротеноидима који делују као антиоксиданси и подржавају здравље очију и кардиоваскуларног система. Жуте и наранџасте паприке садрже бета-каротен, антиоксидативни облик витамина А, витамина Ц и калијума.

Кожа

Конзумирање зеленог и жутог поврћа може помоћи у смањењу бора које се могу појавити око уста, познатих као ‘врана стопала’, или ‘линије осмеха’, а поменути антиоксиданси се боре и против старења и слободних радикала.

Šta se dešava sa vašim telom kada jedete ljubičasti luk?

Преузмите андроид апликацију.