Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Палата новосадског „краља чарапа“

Смештена на броју 6 улице Краља Александра налази се зграда знана под именом Клајнова палата.
Клајнова палата, најпознатије Табаковићево дело стамбено – пословног карактера, уједно је и прва права модерна зграда у старом језгру града.

Фото: Градске инфо

Грађена је за Еугена Клајна, познатог новосадског трговца, који је још важио и за “краља чарапа“.

Пројекат за зграду настао је током марта и фебруара 1932. године, а градња је окончана децембра исте године.

Објекат је грађен од квалитетног материјала и имао је лифт.

Клајнова палата је дуго година била предмет контраверзи и супротстављених мишљења стручњака. Зграда је својим стилом градње, као и висином у односу на друге објекте, знатно одударала од свог окружења.
Фото: Музеј Војводине

Додатним изменама на пројекту, у новембру 1932. године, Табаковић је изменио решење таванског простора, у којем је првобитно замишљен простран атеље са терасом, која би се завршавала у стрму вертикалну фасаду. У новој четвртој етажи смештен је велики стамбени простор.

Та промена изгледа економски оправдана кад се има на уму да је Табаковић, пројектујући зграду, свесно занемарио тадашње грађевинске прописе

Након изградње, њен авангардни изглед представљао је револуциони корак у тадашњем новосадском градитељском фонду.

А шта би тек стручњаци рекли за оближњи Париски магазин, подигнут на месту старе и трошне куће, који се налази на броју 12 улице Краља Александра?

Занимљиво је да, када је градња завршена, њен назив је био Магазин Клајн, а палатом су је тек касније прозвали Новосађани, па је из тог разлога међу локалним становништвом познатија као Палата Клајн.

Оно по чему је још позната ова зграда је Робна кућа „Пролазна НаМа“, која се дуги низ година налазила у приземљу објекта. Како је улаз постојао и из улице Краља Александра и из Позоришног трга, Новосађанима је она неки пут служила као пречица.

Реновирана је 1981. године, под стручним надзором архитекте Власте Петровића

Ovu novosadsku palatu krase najlepši dimnjaci u gradu

 

 

Преузмите андроид апликацију.