Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су знаци који указују дa имате крвни угрушак

Крвни угрушци се могу појавити код било кога и могу бити опасни по живот ако се не разграде у телу, тако да је важно приметити знакове које вам тело шаље како бисте могли да реагујете на време.
Фото: Pixabay/geralt

Шта треба знати о крвним угрушцима? „Крвни угрушци могу бити тихе убице. Могу се манифестовати на много начина и довести до озбиљних компликација. Пушење, висок крвни притисак и одређени лекови, као што је естроген, повећавају ризик од настанка крвних угрушака. Познавање симптома може вам спасити живот. 

Можете имати крвни угрушак, а да то не знате

Крвни угрушци се најчешће налазе у ногама и блокирају доток кисеоника у околно ткиво. Међутим, површински или крвни угрушци у делу тела без захваћеног ткива понекад могу остати непримећени. Крвни угрушци који не показују симптоме посебно су опасни јер, ако се не лече, и даље могу довести до озбиљних компликација на плућима или мозгу.

Краткоћа даха или вртоглавица

Вероватно ћете игнорисати умор, знојење, кратак дах или вртоглавицу након умерене или енергичне активности. Међутим, ако се појављују често, посебно док се одмарате или обављате неку лагану активност, ове симптоме не треба занемарити. Крвни угрушак у плућима назива се плућна емболија и спречава улазак кисеоника у крв. Плућна емболија може бити фатална ако се не лечи брзо.

Отицање, бол, промена боје или пецкање коже удова

Ако нисте сигурни у вези са знацима крвног угрушка, можда ћете отечену или обезбојену кожу на удовима помешати са недавном повредом или занемарити благу промену боје или температуре на нози. Међутим, они такође могу бити знаци дубоке венске тромбозе или крвног угрушка који се формирао дубоко испод коже и блокира крв да стигне до здравог ткива. Ако осетите једнострани оштар бол, црвенило, оток или топлу кожу на одређеном месту, потражите медицинску помоћ што је пре могуће. Дубока венска тромбоза може довести до плућне емболије или озбиљнијих проблема, укључујући гангрену.

 Слабост, мучнина, проблеми са видом или говором

Крвни угрушак може да се зароби у крвним судовима у мозгу, који су сужени масним наслагама. Могу се јавити и због трауме главе или удараца који изазивају потрес мозга. Пошто крвни угрушци спречавају крв са кисеоником да стигне до делова мозга, можете осећати вртоглавицу, збуњеност или имати проблема са гледањем или говором. Крвни угрушци у мозгу могу изазвати широк спектар неуролошких проблема, од опште слабости до можданог удара. Ако осетите нешто необично, потражите медицинску помоћ што је пре могуће.

Kako razlikovati upalu sinusa od kovida?

Преузмите андроид апликацију.