Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово поврће штити од многих болести

Ово поврће такође штити очи од макуларне дегенерације, која је главни узрок слепила код одраслих, због високе концентрације каротеноида лутеина и зеаксантина.
Фото: Pixabay/congerdesign

Не постоји много поврћа које се може видети у толико различитих јарких боја као паприка. Постоје светлозелене, тамнозелене, жуте, бледо жуте, наранџасте, црвене, зелено-црвене, љубичасте, браон боје, а овај спектар атрактивних боја не прија само оку. Ово поврће служи целом организму. Паприка је богата многим хранљивим материјама, изузетно је снажан чувар здравља и борац против многих болести.

Иако су данас паприке доступне током целе године, лето је њихова права сезона сазревања и тада су најбољег укуса и садрже највише хранљивих материја.

Најздравије и најукусније су оне јарких и живих боја, њихова кожица треба да буде чврста и компактна, а стабљика зелена – то је знак да су свеже.

Зато при куповини треба обратити пажњу на то да нису смежурани и да немају мекане делове или друга оштећења.

Колико год је то могуће, бирајте паприке које нису хемијски третиране како бисте свом телу поред задовољства укуса обезбедили и сигуран део здравља.

Паприка је цењено поврће, може се користити свежа, сушена или конзервисана, у било ком облику је веома корисна за организам, а листа болести на које утиче је дуга.

Ипак, најбоља је и најздравија свежа, није термички обрађена, а њен меснати део се сматра лековитим.

Каротеноиди, који су одговорни за светлу боју паприке, пружају телу снажну заштиту од оксидативног оштећења изазваног слободним радикалима.

Истраживања су показала да ликопен и бета-криптоксантин из паприке побољшавају здравље срца и плућа, док лутеин и зеаксантин штите здравље очију.

Одличан су извор витамина Ц, па се због високе концентрације препоручују као обавезан додатак исхрани за јачање имунитета. Захваљујући обиљу витамина Ц и бета-каротена, могу пружити квалитетну заштиту од развоја катаракте.

Истраживања су показала да људи који су јели веће количине поврћа, укључујући паприку, имају знатно мањи ризик од развоја катаракте. Ово поврће такође штити очи од макуларне дегенерације, која је главни узрок слепила код одраслих, због високе концентрације каротеноида лутеина и зеаксантина.

Ovo je najbolje voće za regulaciju šećera u krvi

Преузмите андроид апликацију.