Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове намирница дајемо деци, а нисмо ни свесни колико су опасне и штетне

Јасно је да пржени кромпир није најздравији избор јер обично садржи доста масти и соли. Уверите се да ове намирнице нису на дневном менију.
Фото: Pixabay/stevepb

Ево намирнице које бисте требали ограничити или потпуно избегавати у исхрани вашег детета.

Гумене бомбоне

Иако их ви и ваша деца вероватно волите, гумене бомбоне су веома штетне. Направљени од велике количине шећера и вештачких заслађивача, немају позитивне здравствене користи, нису хранљиви и нису здрави за зубе.

Воћни сокови

Намењено деци, такође са етикетом „воће“, али заправо пуно шећера! Ови сокови немају никакву нутритивну вредност која би користила малој деци, па се њихова конзумација не препоручује.

Заслађене пахуљице

Пахуљице се често рекламирају као храна за децу, а могу бити пуне шећера, што може довести до повећаног уноса шећера код деце и смањења уноса хранљивих материја и витамина које би требало да се свакодневно уносе. Уместо пахуљица, одлучите се за воћну алтернативу или за овсене пахуљице.

Саламе и сухомеснати производи

Прерађено месо треба избегавати у било ком узрасту, посебно деци. Виршле и сухомеснати производи садрже висок удео соли, масти, масти и шећера, што може штетити здрављу црева и срца.

Воћни јогурт

Јогурт је корисна намирница у исхрани деце јер је лако сварљив и помаже у правилном функционисању дигестивног система, али нису сви јогурти подједнако здрави. Јогурти са додатком укуса, попут воћних, требало би да буду последњи избор јер су пуни шећера, адитива и вештачких боја.

Пржени помфрит

Јасно је да пржени кромпир није најздравији избор јер углавном садржи доста масноће и соли, а веома је чест избор и за брзи дечији оброк. Ако ваше дете конзумира више кромпира него поврћа, погледајте јеловник и пронађите погодније брзе опције за оброк.

Лизалице

Осим што су пуне шећера, опасне су за малу децу јер се врло лако могу удавити ако их једу без надзора. Попут гумених бомбона, лизалице су такође штетне за зубе.

Evo kako da koristite šnalice, gumice i rajfove kod beba, a da ne ostave posledice

Преузмите андроид апликацију.