Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове две намирнице сигурно лече мамурлук

Према речима једног стручњака, јогурт и кисели купус су кључ за решавање главобоље и јутарње мучнине након изласка у град.
Фото: Pixabay/jarmoluk

Ферментисани производи промовишу боље здравље црева због садржаја пробиотика.

Одржавање доброг здравља црева може ојачати функцију баријере црева тако да на њега мање утиче алкохол, познати иритант црева који може да утиче на покретљивост црева, пермеабилност и апсорпцију хранљивих материја.

Због дехидрирајућег дејства алкохола, мамурлук често подстиче конзумацију сланих, масних грицкалица богатих угљеним хидратима.

Со, дакле, помаже у задржавању воде. Ферментисана храна са високим садржајем соли, као што су јогурт и кисели купус, може бити корисна.

Такође садрже живе бактерије које могу позитивно утицати на микробиом нашег црева, нешто што може бити оштећено прекомерном конзумацијом алкохола.

Али здрав дигестивни тракт није једина предност јогурта, верује се да овај ферментисани напитак помаже у контроли нивоа шећера у крви и ублажава симптоме синдрома иритабилног црева.

Већина алкохола ће се апсорбовати у горњим цревима, тако да ако не пијете прекомерно, врло мало ће стићи до дебелог црева где живи већина бактерија.

Најбољи лек за мамурлук ограничавање конзумирања алкохола.

Наиме, прекомерна конзумација алкохола не само да оставља мамурлук са тешком мигреном и мучнином следећег јутра, већ је алкохол повезан и са низом здравствених последица, попут обољења јетре и рака.

Da li ste delfin, lav, medved ili vuk? Ljudi se dele u četiri grupe na osnovu toga kako spavaju

Преузмите андроид апликацију.