Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ослободите се непријатних мириса из судоперe са овим генијалним триковима

Често се дешава, посебно када је веома вруће и у највлажнијим данима, да ваш судопер емитује непријатан мирис, понекад готово мучан.
Фото: Pixabay/fede13

На тржишту постоји много специфичних производа којима се то може решити, али у већини случајева то су хемикалије. Свакако је боље одлучити се за домаћа, економична и пре свега решења са минималним утицајем на животну средину.

Често је јак мирис који излази из одвода резултат лоших навика које свакодневно несвесно спроводимо у праксу. Остаци хране су главни узрок проблема, па је важно добро очистити судове и тигање пре него што их потопите у судопер, а такође је добра идеја да користите филтер.

Такође, сталном употребом сапуна и детерџената ослобађају се хемикалије које се лепе за цеви у виду масноће, које временом ослобађају непријатан мирис.

Решење је изабрати квалитетне или, још боље, еколошки одрживе производе, пише Нови лист. У неким деловима цеви вода стагнира, што погодује размножавању буђи и бактерија.

Периодично дубинско чишћење може зауставити проблем. Чак и старе цеви су идеално окружење за размножавање бактерија. Буђ и влага временом погоршавају спојеве цеви. Оштећени силикон емитује непријатан мирис. На тржишту постоји много производа који обећавају да ће решити ваш проблем.

Међутим, скоро увек се ради о хемијским производима који, с друге стране, имају последице по здравље и животну средину. Из тог разлога, нудимо вам алтернативна, еколошки прихватљива решења: Сода бикарбона и крупна со У одвод сипајте шерпу кључале воде у којој сте растворили 5 кашика крупне соли и исто толико соде бикарбоне.

Нестају мириси и бактерије.

Сирће и крупна со

Прокувајте 2 литра воде, додајте мало сирћета и неколико кашика крупне соли. Сипајте смешу у одвод мало по мало, дозу по дозу у интервалима од једног сата.

Етерично уље лаванде

Ставите вату у отвор лавабоа и навлажите је са неколико капи етеричног уља лаванде, ефикасног природног антибактеријског средства.

Лимун

Исцедите два лимуна и сипајте сок у одвод. Оставите да делује неколико сати, избегавајући отварање славине. Лимун је добро природно дезинфекционо средство.

Сода бикарбона и бело сирће

Прокувајте пола литра воде и додајте 1 чашу белог сирћета. Затим ставите 100 грама соде бикарбоне у отвор лавабоа. Затим сипајте кључалу течност у судопер. Зачепите одвод и оставите да ради преко ноћи. Поновите једном недељно.

Крупна со

Припремите мешавину од крупне соли, каранфилића, листова белог слеза и кашичице соде бикарбоне. Сипа се у одвод и остави да делује око 40 минута, након чега се укључује топла вода. Операција се мора поновити неколико пута док се одвод не ослободи.

Svo posuđe vam je krivo? Problem možda nije u proizvođaču, već u vama

Преузмите андроид апликацију.