Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Опасна грешка коју треба избегавати приликом чишћења купатила

За уклањање тврдокорних наслага у домаћинству најчешће се препоручује мешање алкохолног сирћета и соде бикарбоне.
Фото: Pixabay/midascode

Ипак, неки су одлучили да направе корак даље и почну да мешају избељивач са средствима за чишћење, а стручњаци упозоравају да то може бити веома опасно, чак и смртоносно.

 Неке домаћице имају обичај да помешају избељивач са било чим што садржи амонијак.

Међутим према хемичарима, то није паметно.

Комбиновање неких производа за чишћење може бити смртоносно.

Узмите, на пример, избељивач и амонијак.

Мешањем производа који садрже избељивач на бази хлора са производима који садрже амонијак ослобађа се гас хлорамин, који је токсичан за људе и животиње.

Мешање избељивача и амонијака може да вас убије, иако је то веома ретко, кажу стручњаци. Такође се не препоручује мешање избељивача са алкохолним сирћетом.

Избељивач и сирће су уобичајена средства за чишћење која се користе за дезинфекцију површина, уклањање прљавштине и мрља. Иако многи људи имају оба агенса у својим домовима, њихово мешање је потенцијално опасно и треба га избегавати.

Тип избељивача који се обично користи за чишћење у домаћинству је направљен од разблаженог натријум хипохлорита. Сирће је разблажени облик сирћетне киселине.

Када се натријум хипохлорит помеша са сирћетном киселином или било којом другом врстом киселине, ослобађа се потенцијално смртоносни хлор.

Због тога се генерално не препоручује мешање избељивача са било чим за чишћење. Центри за контролу и превенцију болести пријавили су пораст од 20 посто случајева тровања у 2020. због излагања производима за чишћење у домаћинству.

Како да изаберемо идеалан сточић за дневну собу? На ове детаље треба да обратимо посебну пажњу

Преузмите андроид апликацију.