Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Омекшивач може уништити ових пет предмета

Одређене грешке у прању могу уништити ваш омиљени комад одеће. Једна од таквих грешака је неправилна употреба омекшивача. Наиме, приликом прања одређених тканина никада не би требало да користите омекшивач како их не бисте уништили.
Фото: Pixabay/Lindell325
Свила

Свила је деликатан материјал који захтева посебне технике прања, од којих једна укључује некоришћење омекшивача. Омекшивач може оставити остатке на тканини што чини тканину мање отпорном на прљавштину и мрље. Поред тога, тканина може бити мање прозрачна, што је чини непријатном за ношење.

Џемпери

Материјали као што су вуна, кашмир и слично не би требало да буду у контакту са омекшивачем јер могу изгубити текстуру. Препоручује се да ове одевне предмете перете ручно са сапунима специјално направљеним за плетење.

Одећа отпорна на пламен

Многа одећа намењена бебама направљена је од материјала отпорних на пламен. Ове тканине су природно самогасеће и елиминишу ризик од топљења одеће на кожи и изазивања опекотина у случају пожара. Пошто су технички материјали, морате их правилно опрати. Употреба омекшивача приликом прања такве одеће може да ослаби њена својства успорења пламена. „Хемикалије у омекшивачу разграђују хемикалије које такву одећу чине отпорном на избледење. Када перете такву одећу, прво пажљиво прочитајте упутства за прање како не бисте оштетили одећу.

Водоотпорна одећа

Многи од нас носе водоотпорне јакне и капуте. Када их перете, не би требало да додајете омекшивач јер је то контрапродуктивно.

Одећа од микровлакана

Микрофибер је један од омиљених материјала за одећу за вежбање, пешкире за вежбање и пешкире за чишћење. Такав материјал лако упија влагу и задржава прашину. Међутим, ако додате омекшивач, ове способности се могу смањити.

Ствари у кући које не смете да чистите водом

Преузмите андроид апликацију.