Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Од љубавних проблема, до слабљења костију – шта доноси мршављење?

Занимљиво је да вишак килограма може ојачати ваше кости, али исто тако може оштетити зглобове. Једна ствар за коју многи људи нису спремни након драстичног губитка тежине је опуштена кожа.
Фото: Pexels/Shvets production

Губитак килограма није само одличан изговор за куповину нове одеће, мршављењем добијате и бројне друге бенефите. Већи губитак од 5 до 10 одсто тежине може побољшати целокупно здравље и смањити ризик од хроничних стања, као што су срчане болести и дијабетес. Ипак, мршављење има и неке друге последице којих досад можда нисте били ни свесни, а неће вам се свидети.

Повећаће вам се ниво енергије

Изненадиће вас количина енергије коју ћете добити губитком килограма. Зашто? Кад имате неколико килограма мање, једноставно користите мање енергије него пре, објашњава др мед. Адам Тсаи, лекар у Kaiser Permanente Colorado. Лакше ћете дисати, имаћете бољу кондицију и ваше кости ће носити мање килограма. Све то доводи до више енергије.

Љубавна веза ће бити на тесту

Вероватно ћете се осећати привлачније него икад, али ново тело и ново самопоуздање неће баш добро утицати на однос с партнером. Истраживање North Carolina State универзитета открило је да, иако је губитак 30 килограма или више побољшао однос, често је друга страна осећала љубомору.

„Људи морају бити свесни да губитак тежине може променити однос на боље или горе, као и да комуникација игра важну улогу у одржавању здравог односа“, казао је главни аутор истраживања.

Мањи ризик од карцинома

Гојазност је повезана с већим ризиком од неколико врста карцинома. Иако научници и даље покушавају да открију која је тачно веза између вишка килограма и повећаног ризика од карцинома, досад је уочено да вишак килограма повећава упалу, утиче на хормоне и раст ћелија.

Зато је губитак килограма одлична метода за смањвање ризика од карцинома.

Ако сте пре били депресивни, то се неће променити

Постају ли људи депресивни јер су гојазни или депресија води до дебљања? Заправо, није увек једноставно дати одговор на то питање. Повезаност између депресије и гојазности постоји, што значи да дебљина може водити до депресије, али и обратно.

„Депресија се обично смањује губитком тежине“, каже др Tsai. Али, додаје да се неким људима расположење не побољшава, чак ни кад изгубе 50 килограма.

Фото: Pexels/Andrea Piacquadio
Вежбање ће постати ваша нова навика

Ако сте икад имали вишак килограма, сигурно сте приметили да вежбање може бити тешко. Не само због недостатка кондиције него вас могу болети зглобови, стомак вам смета при извођењу вежби, а да не спомињемо осећај да ће вам плућа отказати.

Физиолошки гледано, гојазној особи је теже да одради неке вежбе, пише у истраживању универзитета Мичиген.

У тренутку кад почнете да губите килограме, уочићете како вам је фитнес рутина пуно лакша или да се можете попети уз степенице, а да не изгубите дах.

Можда ће вам се кости променити

Јесте ли икад чули да губитак килограма слаби кости? Иако је мршављење повезано с губитком коштане масти, једино се треба забринути ако сте неухрањени или се држите рестриктивне дијете.

Национално удружење за остеопорозу истиче да губитак килограма има више бенефита него ризика.

Занимљиво је да вишак килограма може ојачати ваше кости (јер кости морају носити теже тело), али исто тако може оштетити зглобове.

Неки лекови вам више неће бити потребни

Одржавање здраве телесне тежине може вас заштитити од дијабетеса и срчаних болести. Али, шта ако имате нека од ових стања, а и прекомерну тежину? Мршављење је одлична идеја. Постоји могућност да смањите количину лекова за крвни притисак или холестерол.

„Стања повезана с тежином, попут дијабетеса, обично се побољшају губитком тежине“, каже др Tsai.

И не само то, што је већи губитак тежине, то је више побољшања.

Кожа вам се може опустити

Једна ствар за коју многи људи нису спремни након драстичног губитка тежине је опуштена кожа. Она неће нестати преко ноћи, а можда ни никад и због тога ћете се можда осећати разочарано. Немојте бити.

Направили сте велику ствар за своје здравље и изглед, а у крајњем сте и победили себе. Постоје хируршке методе уклањања вишка коже, ако се не можете помирити с опуштеном кожом.

Greške koje pravite čine čaj nezdravim

Преузмите андроид апликацију.