Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Нутритивне вредности кикирикија и његовог путера

Кикирики је намирница која годи непцима, и ретко ко му може одолети у виду међуоброка или доручка. Реч је о изузетно масној грицкалици, а самим тиме и врло калоричној, но честа повезаност кикирикија, односно путера од кикирикија и холестерола није утемељена.

Напротив, кикирики нуди занимљиву мешавину нутритивних елемената који га чине идеалним, само без претеривања. Важно је обратити пажњу на начине употребе – навика конзумирања печеног и сланог кикирикија у време аперитива, попраћеног алкохолним или зашећереним пићима, не само да нимало није здрава, већ може узроковати здравствене проблеме, али не треба занемарити ни врло висок ниво калорија.

Кикирики, добробити и природне карактеристике

Иако поседује многе типичне карактеристике сувог воћа, кикирики припада махунаркама: оно што обично конзумирамо нису плодови, већ семенке махунарке пореклом из Бразила, а данас распрострањене и узгајане у читавом свету.

Цеђењем ових семенки добија се уље кикирикија, посебно погодно за пржење, јер је нежно и економично.

Што се тиче нутритивног аспекта кикирикија, својства и благодати су сјајни, јер је богат аргинином, важном аминокиселином, и мешавином минералних соли, укључујући калијум, магнезијум, цинк и бакар, те витамином Е, са позитивним антиоксидативним дејством.

Иако је богат мастима, у кикирикију нема холестерола, а минималан садржај натријума чини га још здравијим.

Међутим, ове информације односе само на сиров кикирики, својства и предности знатно се разликују за слани кикирики. Као што смо рекли, печени и слани кикирики који се често служе уз аперитив нису само калорични, већ садрже и огромну количину натријума, управо због присутности соли.

Иако с нутритивног аспекта нуди сјајна својства, кикирики се мора пажљиво конзумирати у случају нискокалоричне исхране, можда уводећи га у малим количинама, како би се искористиле предности без угрожавања тежине.

Путер од кикирикија: нутритивна својства и предности

Навикли смо да једемо сиров или печени кикирики, док је, посебно у Америци, распрострањена намирница посебно богатих својстава – путер од кикирикија, чије су предности исте као и махунарке, а додатни плус је врло пријатни укус.

Нутритивна својства маслаца од кикирикија у суштини се односе на његово богатство масним киселинама, уз високу енергетску моћ и добар унос протеина. Путер од кикирикија конзумира се обичан, намазан на хлеб, у комбинацији с чоколадом или пекмезом, те у разним јелима. Очито, да бисте у потпуности искористили предности овог производа, богатог аргинином и витаминима, важно је конзумирати путер високог квалитета, без адитива, посебно биљних уља, шећера и арома.

Могуће контраиндикације за кикирики

Наиме, кикирики представља природну храну која, као што смо видели, гарантује добар калоријски унос, значајну количину биљних масти без холестерола, неке врло важне беланчевине за организам, те значајну количину витамина и минералних соли.

То значи да се контраиндикације за кикирики тичу калорија, које се за свакога ко је на нискокалоричној исхрани или дијети морају држати под контролом, а самим тиме и ограничити количине. С друге стране, потребно је обратити посебну пажњу на алергије – ако се појави било каква нелагода која би могла упућивати на овај здравствени проблем, добро је одмах консултовати лекара и очито избегавати употребу и самог кикирикија и намирница које га садрже.

Закључак, да ли је једење кикирикија добро за вас?

Као што смо видели, добробити од конзумације кикирикија не изостају, чак и ако код неких особа могу изазвати мање или веће алергијске реакције. Рећи да је кикирики лош нимало није тачно, напротив, идеалан је поготово у вегетеријанској или веганској исхрани. Но, добро је избегавати конзумацију печеног кикирикија, чије користи нестају због велике количине соли, обратити пажњу на састојке путера од кикирикија и генерално ограничити количине како не бисте прекорачили калорије.

Recept dana: Kolači sa kikirikijem i čokoladom

Преузмите андроид апликацију.