Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Никада не стављајте ових 10 намирница у фрижидер, изгубиће укус

Чување неке хране у фрижидеру може учинити више штете него користи. На пример, мед може заувек да стоји на собној температури, али у фрижидеру ће се само стврднути и уништити структуру.
Фото: Pixabay/difisher

 Парадајз

Ово укусно летње воће (да, парадајз је воће) заправо губи свој укус у фрижидеру. Хладан ваздух зауставља процес зрења, што је оно што парадајзу даје најбољи укус. Фрижидер такође може да промени укус парадајза, па их је боље држати у корпи на собној температури. Можете их ставити и на спољне прозорске даске како би се сазревање наставило на сунцу.

Босиљак

Ако га ставите у фрижидер, не само да ће брзо увенути, већ ће и упити све мирисе око себе. Боље га је држати као цвет у мало свеже воде. Ако га имате много и желите да га сачувате, кратко га бланширајте и замрзните уместо да га чувате у фрижидеру.

Бели лук

Због складиштења у фрижидеру, бели лук ће на крају постати гумени и никнути. Боље је држати на хладном и сувом месту.

Кромпир

Хладноћа из фрижидера подстиче скроб у кромпиру да се претвори у шећер, па бисте могли да завршите са слатким кромпиром. Најбоље је да га држите на хладном (али не превише хладном) и тамном месту. Мрежасте или папирне кесе су много боље јер више дишу од пластичних. Мање ће у њима клијати и покварити се.

Лук

Временом, због хладног ваздуха у фрижидеру, почеће да ослобађају влагу и постану мекани и буђави. Држите их напољу у корпама, али не у близини кромпира јер једни друге подстичу да брже труну.

Мед

Мед нема рок трајања и може се заувек држати на собној температури ако је добро затворен. У фрижидеру може само да стврдне, а шећер ће се кристализовати (ако је шећер) и уништити структуру.

Авокадо

Ако желите да ваш авокадо сазри, немојте га држати у фрижидеру. Најбоље га је држати у папирним, смеђим кесама, а ако желите да подстакнете сазревање, ставите поред њега парадајз, јабуку или банану.

Хлеб

Фрижидер би брзо исушио хлеб, а ако га имате превише и желите да га сачувате, боље је да га исечете на кришке и чувате у замрзивачу. Свеж хлеб је боље држати напољу, на собној температури.

Маслиново уље

Ово драгоцено уље треба чувати на тамном, хладном месту, али не у фрижидеру, јер би му се ту променила конзистенција, а од течности би постало густа маса, попут путера.

Кафа

Ако га оставите у фрижидеру, изгубиће арому и преузети остале око себе. Да би остала свежа, најбоље је да кафу чувате на кухињским полицама где је тамна и добро затворена.

Evo zbog čega je dobro ponekad da sipate suncokretovo ulje u sudoperu

 

Преузмите андроид апликацију.