Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Навике које су код нас нормалне у другим земљама су увредљиве

Давање бакшиша, држање руке у џупу само су неке од великих увреда.
Бакшиш

У Јапану и Јужној Кореји бакшиш сматрају увредом. Радници дубоко верују да су добро плаћени за свој посао и добро га раде. Њима не треба новчани подстицај.

Фото: Pexels/Andrea Piacquadio
Палац горе

На блиском Истоку, у Латинској Америци, Западној Африци, Русији и Грчкој палац горе има исто значење као и нама подигнут средњи прст.

Седети на задњем седишту таксија

У Аустралији, Новом Зеланду, и у неким деловима Ирске, Шкотске и Холандије сматра се непристојним ако не седнете на место сувозача. То је питање једнакости.

Смејање отворених уста

У Јапану се овакав смех сматра некултурним, нешто слично као кад неко једе отворених уста или мљацка.

Академских 15 минута кашњења

који су за нас колико-толико прихватљиви у неким земљама као што је Немачка, сматра се веома безобразним, јер то значи да не цените туђе време.

Једна рука у џепу

Сматра се арогантним потезом у Турској, као и у Јужној Кореји. Коришћење леве руке када радите било шта – у Шри Ланки, Африци, Индији и на блиском Истоку није се увек користио тоалет-папир, већ лева рука. За њих је као шамар у лице када виде да неко користи леву руку за рад.

Отварање поклона одмах

У Кини и Индији цепање украсног папира пред дариваоцем и отварање поклона показатељ је грамзивости.

Показивање табана

У арапским, муслиманским, хинду и будистичким земљама показивање табана сматра се непоштовањем другог, јер се сматра да је то најпрљавији део нашег тела пошто додирује земљу.

Zašto se javlja sezonska depresija i kako je ublažiti

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке