Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научите како да очистите ове захтевне тканине уз једноставне савете

Пар ципела од брушене коже или платнених панталона могу бити звезда ваше гардеробе, али увек постоји ризик да их испрљате. Можда не дозвољавате никоме да седне на вашу сомотну софу, а бакин чипкани столњак чувате на сигурном, чак и за посебне прилике.
Фото: Pixabay/mploscar

Истина је да се неке тканине тешко облаче, али није немогуће, све што вам је потребно је знање.

Антилоп

Антилоп је врста тканине направљене од доње стране коже. Мека је, нежна и лако се гребе. Према ХГТВ-у, већину прљавштине можете очистити без употребе течности. Довољно је користити четкицу са длакама и померати је у једном смеру приликом чишћења, осим ако је прљавштина заиста густа и морате да померате четку у неколико смерова да бисте је добро очистили. Ако на вашем семишу има мрља од уља, ставите кукурузни скроб на место и оставите га неколико сати, а затим очеткајте тканину.

Свила

За чишћење свиле потребно је посуду напунити хладном водом, додати само мало детерџента за деликатан веш, натопити свилу, мало протрести, испрати у хладној води и окачити да се осуши. Ако желите, можете да користите хладни деликатни циклус на својој машини за прање веша, али никада је не перите ничим другим осим свилом.

Кожа

Да бисте очистили кожу, прво уклоните прашину или мрвице усисивачем или их једноставно четкајте, а затим обришите чистом, сувом крпом. Ако сте нешто просули на њега, биће вам потребно средство за чишћење коже које је одобрио произвођач предмета. Прво треба да тестирате производ на мање видљивом делу коже како бисте били сигурни да неће променити боју.

Чипка

Деликатна, лепа и склона видљивом хабању, чипка је и благослов и проклетство. Не би требало да га перете у машини за прање веша ако то можете да избегнете; уместо тога, ручно га оперите хладном водом. Помешајте малу количину детерџента са водом и равномерно умасирајте сапун у тканину. Пустите да се предмет намаче пола сата пре испирања, а затим нежно исцедите вишак воде и окачите да се осуши.

Кашмир

Не би требало да перете џемпере након сваког ношења, а када их перете (или било коју тканину од кашмира), требало би да их прво измерите да бисте били сигурни да сте предмет правилно положили и да се неће скупити или истегнути. Затим ручно оперите џемпер у хладној води са средством за чишћење вуне. Потопите тканину, окрените је око 30 секунди и оставите да се намаче око пола сата пре него што исперите хладном водом.

Лан

Веш можете прати у машини истим бојама и млаком водом. Користите благи детерџент за деликатан веш и избегавајте онај који садржи натријум борат, натријум хидроксид, целулазу, протеазу или амилазу. Увек одмах уклоните мрље јер постељина веома упија и мрље ће се упијати. Међутим, прави трик са постељином није толико чишћење, колико одржавање. Уклоните тканину из машине за сушење док је још мало влажна и положите је да се осуши. Још боље, осушите своју постељину на ваздуху од почетка да би остала мекана и без бора.

Izaberite pravu košulju koja vam može služiti u svim prilikama

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке