Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које могу да побољшају расположење

Постоји много доказа који указују на то да активности попут вежбања, провођења времена напољу током дана и мажења са својим љубимцем могу подићи ваше расположење, а како се испоставило, оно што једете такође може имати велики утицај на ваше расположење.
Фото: Pixabay/omisido

Без обзира да ли сте патили од зимске депресије или сте у колотечини из које једноставно не можете да изађете, храна коју ставите у колица у продавници и на тањир може вам помоћи.

Иако ниједна храна није лек за све и свакако би требало да се обратите лекару ако мислите да показујете симптоме депресије, постоји неколико намирница за које су научници доказали да чине људе срећнијим.

Неке од ових намирница, попут бразилских орашачића, садрже једињења која стимулишу производњу одређених хормона за добро расположење, док друга храна, попут кафе, заправо може блокирати једињења која могу да вам наведу да се осећате лоше.

Тамна чоколада

Чоколада заиста може да вам помогне да подигнете расположење. Истраживање је показало да је конзумација црне чоколаде повезана са нижим изгледима клинички релевантних симптома депресије, при чему људи који конзумирају највећу количину црне чоколаде имају 57 посто мање шансе за симптоме депресије од оних који пријављују да не конзумирају црну чоколаду. Ово би могло бити повезано са хемикалијама у тамној чоколади званим полифеноли какаоа, који су моћни антиоксиданси и могу побољшати профил упале. Међутим, када купујете чоколаду која подиже расположење, садржај какаа је кључан. Идеално је набавити најтамнију чоколаду коју можете пронаћи, јер ће имати најмање шећера и највише какао масе (вишак шећера и накнадни успони и падови могу довести до промена расположења). Треба да се за 85 посто или више.

Ферментисана храна

Осим што подржава добро здравље црева, ферментисана храна, као што су кисели купус, јогурт и кимчи, такође може позитивно утицати на ваше расположење. Ове намирнице садрже пробиотике који, према бројним студијама, могу повећати ниво серотонина. Ово је посебно важно јер је серотонин, који се понекад назива и „хормон среће“, одговоран за подизање расположења. Позитиван ефекат ферментисане хране на расположење може бити повезан са блиском везом између функције црева и здравља мозга, са фасцинантним двосмерним односом који постоји између њих двоје. Једна студија је открила да људи са највећим уносом пробиотичке хране имају значајно ниже шансе за озбиљност депресије и клиничку депресију коју су сами пријавили.

Бразилски орах

Бразилски ораси су један од најјачих извора селена, који има неколико функционалних улога у телу, укључујући формирање кључних имуних и антиоксидативних протеина званих селенопротеини, као и у здравој производњи тироидних хормона. Према студији из 2021. године, висок унос селена је био повезан са нижом преваленцијом депресије, чак и након прилагођавања за неколико варијабли. Здрава функција штитне жлезде је уско повезана са расположењем, јер и хипертиреоза и хипотиреоза могу имати значајне ефекте на расположење. Оптимална антиоксидативна и имунолошка функција су фундаменталне за статус расположења ублажавањем оксидативног стреса (на који је мозак веома осетљив) и хроничне упале, од којих оба могу имати негативне ефекте на мозак.

Кељ и спанаћ

Да ли сте спремни да се пробудите из зимског сна? Једите зеленило! Тамно лиснато поврће (мислимо на кељ, спанаћ и блитву) је богато витаминима Б. Ови витамини играју улогу у производњи хемикалија у мозгу које утичу на расположење и друге функције мозга.

Пасуљ и сочиво

Пасуљ, махунарке и други сложени угљени хидрати које тело полако апсорбује могу смањити жудњу за мање здравим угљеним хидратима што често може довести до несталних скокова шећера у крви, што може изазвати нерасположење и раздражљивост. Ови сложени угљени хидрати такође обезбеђују влакна која побољшавају микробиом и отпорни скроб, који помажу у одржавању стабилног шећера у крви и ограничавају вероватноћу промена расположења. Треба вам још један разлог за залихе пасуља и сочива? Обе намирнице су такође добар извор триптофана, који тело користи за производњу серотонина.

Produžite rok trajanja mleka neobičnim trikom

Преузмите андроид апликацију.