Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Највећа грешка коју правимо после ручка, поготово викендом

Свима нам се бар једном у животу десило да смо се добро најели, капци су нам се отежали, и после ручка решили смо да легнемо и одспавамо.
Фото: Pixabay/CyberComputers

Стручњаци тврде да је спавање одмах након јела велика грешка коју треба избегавати. Штавише, препоручује се да не прилазите кревету најмање два сата након јела. Након јела, желудачна киселина се више лучи, која има за циљ разградњу хране која је унета у организам.

Ако после ручка легнете у кревет, киселина ће лакше доћи до истог и горњег дела дигестивног тракта и изазвати печење, пецкање и друге симптоме жгаравице. Осим тога, пореметићете варење, што ће отежати сан.

Људи који једу непосредно пре спавања чешће се буде током ноћи и жале се на лош сан од људи који једу неколико сати пре спавања.

Имајте на уму да се већина људи осећа уморно након јела. Може настати услед конзумирања превише хране одједном, односно због узимања оброка богатог угљеним хидратима и мастима, попут печеног кромпира са месом и хлебом, тестенина са тешким сосом и сличних комбинација.

Ако желите да избегнете умор и спавате поподне, бирајте боље избалансиране оброке састављене од немасног меса, рибе и орашастих плодова са доста зеленог лиснатог поврћа.

Уместо кафе, попијте чашу воде, устаните и прошетајте најмање 15 минута на отвореном.

Kada je zapravo vreme za drugu šoljicu kafe? Stručnjaci upozoravaju

Преузмите андроид апликацију.