Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најгоре и најбоље намирнице за зубе!

Ваш осмех је важан део вашег самопоуздања, а здрави зуби су кључни за тај осећај. Одређена храна и пића могу негативно утицати на ваше зубе, посебно када се конзумирају у великим количинама.
Фото: Pixabay/geralt

Ова чињеница лежи у њиховом високом садржају шећера, адитива, киселости и боја.

Шећер и киселост, непријатељи ваших зуба

Када конзумирамо киселе производе попут воћних сокова и пића, наша зубна глеђ привремено постаје омекшана, чинећи наше зубе подложнијим оштећењима. Кисела храна и пића мењају Ph равнотежу у устима. Изненађујуће, потребно је чак 45 минута да се устима врате на неутрални Ph након конзумирања киселих пића.

Стоматолози такође саветују да не перете зубе одмах након конзумирања киселе хране или пића, јер то потенцијално може оштетити зубну глеђ. Уместо тога, он препоручује да сачекате најмање 30 минута пре четкања.

Кафа, непријатељ број један?

Кафа, омиљено јутарње пиће многих, такође може бити непријатељ ваших зуба. Кофеин и киселост у кафи могу допринети оштећењу зубне глеђи, посебно ако пијете кафу без додатка млека или шећера. Намирнице попут обичног јогурта, сира и млека су одличне опције. Ове намирнице садрже велике количине калцијума и протеина, који су неопходни за одржавање снаге и здравља ваших зуба и десни. Дакле, иако повремено уживање у омиљеним пецивима, воћним соковима или шољицама кафе није забрањено, важно је да их конзумирате умерено.

Ваша дневна исхрана треба да се заснива на храни која обезбеђује хранљиве материје за ваше тело и одржава ваше зубе здравим. Поред тога, редовне посете стоматологу и добра орална хигијена су кључ за одржавање блиставог осмеха дуги низ година.

Omiljeni začin mnogih nije tako dobar kao što većina nas misli da jeste

Преузмите андроид апликацију.