Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

На којим купалиштима Новосађани могу да пркосе врућини?

Свима нам је одавно познато да вода носи све проблеме, можда управо зато Новосађани своје лето обожавају да проведу уз оне дивље и мање дивље, ветровите и величанствене плаже на обали Дунава.
Фото: Градске инфо

Ипак, колико год је река лековита, наши суграђани се понекад одлуче и за, сунцем окупане, новосадске базене који такође имају моћ да нам поправе расположење.

На послетку напорног дана на послу, вербалних конфликата у које ненамерно умемо да упаднемо и до неколико пута у дану, након свих оних крупнијих или ситнијих проблема који нам одузимају енергију на дневном нивоу, чини се да је нашим суграђанима најлакше решење “бућнути се“ у хладној води.

Први спас од летење жеге Новосађани су обезбедили сами себи када су закључили да је један базен, који смо годинама имали на Сајмишту, заиста мало.

Из тог разлога Нови Сад је данас, поред Сајмишта, обогаћен са још два градска базена, на Сланој бари и на СПЕНС-у.
Фото: Градске инфо

Иако не постоји главно правило, Новосађани онако толерантни какви јесу, као да праве прећутан договор између себе о томе ко ће где ићи, па тако они који су подложнији традицији и даље једино базен на Сајмишту удостојавају свога присуства, док млађи суграђани за градски базен искључиво признају онај на СПЕНС-у, а спортисти негују свој таленат у комплексу изграђеном на Сланој бари.

Међутим, мирис хлора понекад ваља заменити мирисом реке. Због тога наши суграђани често свој мир проналазе у неким даљим, понекад и скривеним, оазама на Дунаву.

Једно од таквих месташаца свакако је острво Kog Chang. Иако можда нисте знали да се тако зове, за ово острвце надомак Сремских Карловаца сигурно сте чули.

Koh Chang поседује две плаже, односно своја два лица.

Јужна плажа позната је по томе што можете појести чувене мекике, одиграти квалитетну партију одбојке на терену и освежити се у Ајкула бару.

Северна је, ипак, погоднија за оне који воле алтернативнију врсту одмора. На њој можете срести младу екипу која је дошла да кулира и одмори уз пијуцкање неког хладног пића.
Фото: Градске инфо

Уколико немате свој чамац, до овог острва можете доћи из Сремских Карловаца, где се код хотела Дунав целог дана организује такси превоз чамцима.

Све остале љубитеље питоме дивљине лети, понекад, обрадује и Мачков спруд. Реч је о оствцету које се услед великих температура појави на средини Дунава између Лединаца и Каменичке аде.

Међутим, нажалост, у протекле две године нисмо имали довољно среће да се окупамо на овом месту…

Принцип стизања до острва исти је као и код предходног, само што у овом случају бродски такси чекате код чарде Мачак, а за разлику од Koh Changa где хлад прави мноштво дрвећа, овде се од сунца можете сакрити само испод сунцобрана.

Ако сте, ипак, у потрази за природним хладом, још једно од “дивљих“ купалишта, којем Новосађани све чешће прибегавају, налази се у Футогу, а назива се Вок.

Вок је познат по “далеком“ плићаку који је посебно погодан за децу, али и родитеље који коначно могу да склоне очи са њих, те се мало и они опусте и одморе.

Ове дивље плаже одличне су и за оне који обожавају да на купање крену са својим кућним љубимцима јер, за разлику од Штранда и градских базена, немају никаква ограничења.

Када смо код Штранда…
Фото: Градске инфо

О њему не можемо ништа да кажемо што се, годинама уназад, само није рекло. Ово градско купалиште је прославило више рођендана од многих његових посетилаца.

Уређене плаже, велики број кафића, терени за мини голф, спасиоци који надгледају да ли се поштују сва правила, само су неки од показатеља да се ради о озбиљном купалишту због ког Београђанима није тешко да возе дуже од сат времена само да бих уживали у свим његовим бенефитима.

Поред пешчаног дела, Штранд красе и уређене зелене површине, те је због тога погодан и за оне који воле да “цврче“ на песку по најјачем сунцу, али и за оне којима је дефиниција одмора читање књиге на трави у хладу испод неке зелене крошње.

Ипак, поред свих бенефита, на Штранд је забрањено уводити кућне љубимце, те они који купање не могу да замисле без њих одлазе на такозвану Керећу плажу, Каменичку плажу, Шодрош или Официрац.

Керећа плажа најпривлачнија је шетачима и тркачима који спортске активности са својим псима обављају на Кеју.
Фото: Градске инфо

Неписано правило је да се ту најлепше прави предах, сунча или чита неко поучно штиво док се чека на свој ред за полагање испита на неком од оближњих факултета.

Официрац смо у једном од претходних текстова описали као дивље новосадско дете слободног духа и пуно живота.

На њему сте раније могли пронаћи све оне “градске фаце“ које су желеле да побегну од гужве и ушминкане плаже где се мора пазити како се понаша, као што је Штранд, међутим, данас када сви желимо да будемо другачији, али на исти начин, чини се да је Официрац заправо постао мали Штранд само без уређених травњака.

Шодрош тек треба да заблиста у свом пуном сјају када добије туристичке садржаје и веслачку стазу која ће по изгледу и квалитету бити као оне у Луцерну и Бледу.

Река по којој је и Штраус направио његово уметничко дело “На лепом плавом Дунаву“ Новосађанима нуди непресушну инспирацију за истраживање.

Због тога уживају у свим његовим, до сада откривеним местима, а најлепше од свега је то што сваке године освоје по још неко неоткривено место и дивљи делић реке који ће да укроте, припитоме и којим ће се поносити.

Novi Sad bogatiji za još jedan mural

Преузмите андроид апликацију.