Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Љутити се пола сата дневно добро је за здравље

Иако се обично трудимо да избегнемо стрес и ситуације које нас могу наљутити, стручњаци су дошли до занимљивих информација које ће вас изненадити. Наиме, ако се љутите најмање пола сата дневно не само да ће вам помоћи јер ослобађа сваки стрес, већ и побољшава кардиоваскуларну и респираторну активност.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Према мишљењу стручњака љутња од пола сата дневно може бити добра за људско здравље, а посебно за мозак.

Али зашто је то тако?

Наиме, када се наљутимо, долази до неурохемијског импулса који стимулише мождане таласе. Када се нервни систем „напреже“, убрзавају се откуцаји срца и дисање. Исто тако, током фазе беса долази до повећане производње допамина, хормона који стимулише мозак и производи неку врсту узбуђења у неуронима, али и норепинефрина, хормона који повећава крвни притисак и рад срца.

Љутња је стога начин на који се активира наш мозак као и неки наши унутрашњи органи, због чега није тако лош као што мислимо.

Међутим, научници објашњавају да је у овом случају веома битна умереност и према њиховом мишљењу не треба да се љутимо дуже од 30 минута дневно.

У супротном, то би могло изазвати супротан ефекат и штетно утицати на наше здравље. На пример, у ситуацијама када постоји бес или било каква врста узбуђења, тело производи кортизол, познат и као хормон стреса, који има много негативних последица ако се претера.

Стручњаци упозоравају да доприноси бржем дебљању, ослабљеном имунитету, проблемима са спавањем, повишеном крвном притиску и холестеролу.

Načini da kontrolišemo negativne misli: Ove rečenice treba da izbacimo iz glave

Преузмите андроид апликацију.