Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Купање у трудноћи – да или не?

Многе труднице су у недоумици да ли смеју да се купају у кади, мору, реци или језеру током трудноће, као што су то чиниле пре трудноће.
Фото: Pixabay/Fotorech

Трудноћа је друго стање, али није болест. Уколико је трудноћа нормална и трудница нема повишен крвни притисак, нерегулисан дијабетес, нерегулисану хормонску функцију штитасте жлезде, болест бубрега и/или срчане болести, уколико не постоји сумња на ниску плаценту, могућност превременог порођаја ( отворена уста, контракције, крварење, инфекције) или било који ризик за фетус, као што је успоравање раста фетуса, купање у кади, мору или реци није забрањено.

Опуштајуће благотворно купање је сан и луксуз за многе труднице. Поред наведених предуслова, препоручујем температуру воде до 38 степени, у сопственој добро опраној кади, без јаких ароматичних адитива у води, и краћи боравак у кади. Ђакузи каде, посебно хотелске или спа – избегавајте.

Никада немојте сами улазити или излазити из каде, због могуће несвестице од пада притиска, и пијте пуно течности пре уласка у каду – најбоље воде или незаслађеног сока или чаја.

Базени

Базени у већини бања или хотела су добро одржавани, вода је у сталном току. Ако их користите, покушајте да у базену у исто време држите што мање људи и избегавајте веома топле базене.

Реке и језера

Воде реке и језера умеју бити загађене, али и у најтоплијим данима лета су прилично хладне, брзе, са опасношћу од вирова стога – додатни опрез. Језера и шљунак су генерално најгори избор за купање. Вода је упитног квалитета, често загађена.

Море

Купање у мору је најприхватљивија опција од свих; није препрека и не може изазвати проблеме током трудноће. Напротив, море благотворно делује на организам, а купање омогућава трудници правилно вежбање. Ипак, треба обратити пажњу на температуру мора.

Не препоручује се изненадни улазак у хладно море након излагања сунцу или одмах након оброка. Скакање у воду – море: НЕ, ни на главу, ни на ноге.

У сваком случају, купање у мору је много прихватљивије од купања у базенима и бањама.

Сауне

Због температурних разлика препоручљиво је избегавати турска купатила, мокре и суве сауне. Из хигијенских разлога, препоручује се избегавање ђакузија.

Поред тога, важи следеће: Пошто су гљивичне или друге инфекције чешће у трудноћи, обавезно је пресвлачење у суво одело, као и превентивна употреба пробиотичких вагиналних супозиторија.

Na kojoj ruci se nosi burma?

Преузмите андроид апликацију.