Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико треба да возите бицикл ако желите да смршате и убрзате метаболизам?

Ако сте цело лето избегавали вожњу бицикла због врућине, право је време да свог љубимца на два точка поново „изнесете напоље“. Бициклизам је одличан и за физичко и за ментално здравље, а да не помињемо да је бицикл најмање загађујуће средство превоза.
Фото: Pixabay/u_d7hddm5o

Једна од најважнијих предности ове аеробне активности је позитиван ефекат на срце и циркулаторни систем. Током вожње бициклом, велики број мишићних група је укључен у цикличне покрете, док су циркулаторни и респираторни систем континуирано под стресом. Смањује ризик од најчешћих болести данашњице: болести циркулаторног система, рака, дијабетеса, помаже у борби против стреса и депресије. Истраживања су показала да умерена вожња бицикла три пута недељно снижава крвни притисак и ниво холестерола у крви, чиме се значајно смањује ризик од срчаних обољења, а корисна је и у превенцији остеопорозе.

Вожња бицикла јача, јача и обликује мишиће ногу и задњице, јачају и трбушни и леђни мишићи који подупиру кичму.

Мишићи су у стању благог истезања услед нагиба тела напред. Истовремена координација руку и ногу побољшава координацију, док веће удаљености изграђују вашу издржљивост и кондицију.

За разлику од трчања, током вожње бицикла нема оптерећења на зглобове ногу, колена и кичме (а смањује се и ризик од повреда изазваних пренапрезањем).

A ево још неколико и више него добрих разлога зашто би требало да бициклирате сваки дан.
Доводи метаболизам у равнотежу

Вожња бицикла помаже у регулисању телесне тежине, сагоревању калорија и губитку тежине, и балансира метаболизам. Бржа и захтевнија вожња посебно доприноси губитку тежине. Стручњаци препоручују вожњу бицикла 50 минута сваког дана ако желите да смршате и убрзате метаболизам. С временом можете убрзати темпо вожње и/или потражити захтјевније бициклистичке туре

Бициклизам опушта и смањује стрес

Вожња бицикла смањује напетост, повећава лучење хормона ендорфина који утичу на добро расположење. Подиже ниво енергије за 20% и смањује количину нагомиланог умора за 65% јер стимулише мозак да лучи хормон повезан са количином енергије – допамин.

Вожња бицикла је здрава и чини људе срећним

Kада једном пробате, тешко је одлучити се да ли да се вратите у трамвај, аутобус или аутомобил!

Бициклизам доприноси развоју града

Вожња бицикла 25 минута дневно уместо вожње аутомобила смањује емисију угљен-диоксида за 165 кг годишње. Важни су и финансијски издаци за куповину и одржавање бицикала и паркинга.

Saosećajni ljudi vole folk muziku, sistematični džez

 

Преузмите андроид апликацију.