Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго можемо држати јаја у фрижидеру?

Често се дешава да заборавимо када смо купили јаја или не можемо да пронађемо рок трајања на кутији. Рок трајања јаја је често непознат када су у питању домаћа јаја.
Фото: Pixabay/monicore

Јаја су једна од оних намирница код којих је изузетно важно обратити пажњу на свежину. Једење покварених јаја има непријатне последице, као што су мучнина, повраћање, дијареја и јаки болови у стомаку. Због тога многи људи често бацају јаје које се још увек може конзумирати јер нису сасвим сигурни да ли је јаје покварено.

Рок трајања јаја

Ако на паковању нема рока трајања, покушајте да их искористите у року од неколико недеља од куповине. У року од 3 недеље након паковања, јаја ће бити највишег квалитета.

Обратите пажњу када купујете јаја.

На амбалажи не би требало да пише рок трајања дужи од 30 дана, јер то не гарантује њихову свежину, с обзиром да у већини случајева није исписан датум паковања. Најбоље би било да јаја чувате у оригиналној амбалажи иу хладнијем делу фрижидера, никако на вратима.

Не препоручује се замрзавање јаја у љусци. Уместо тога, разбијте јаја, умутите их и затим их замрзните.

Ако нисте сигурни да ли су јаја још увек свежа и стога безбедна за конзумацију, испробајте трик са потапањем јаја у воду.

Свеже јаје ће потонути, а старије ће плутати.

Користите свежа јаја за панирање и рецепте где је визуелна презентација важна. Користите старије јаје за кајгану и слична јела.

Uklonite kamenac sa pegle uz pomoć neobičnog sastojka

Преузмите андроид апликацију.