Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго човек може да буде будан?

Сан је неопходан за све телесне функције, а недостатак сна може повећати ризик од бројних здравствених стања као што су болести срца, гојазност и дијабетес и депресија.
Фото: Pixabay/ 2344799
Али колико дуго човек заиста може да остане будан?

Према подацима из 1963. године, 17-годишњи Ренди Гарднер није спавао укупно 11 дана и 25 минута, чиме је поставио светски рекорд најдуже времена када је неко остао будан.

Постоје и информације да је Роберт Мекдоналд успео да остане будан 18 дана и 22 сата 1986. године, али га током обарања рекорда нису помно пратили ни научници ни лекари.

Гинисова књига рекорда од 1997. године не жели да учествује у овом подвигу, како не би подстицала људе на нездраве одлуке.

Важно је напоменути да лекари истичу важност сна, најмање шест до осам сати сна у истом интервалу свака 24 сата, иако су свесни да многи људи ни то не поштују, што се посебно односи на студенте који знају како да проведу 24 сата без сна.

Истраживања о томе никада нису правилно спроведена, јер се сматра нехуманим тестирати то на људима.

Међутим, истраживање је спроведено на пацовима 1989. године када се показало да ове животиње могу бити без сна између 11 и 32 дана пре него што угину.

Da li veličina mozga ima veze sa inteligencijom?

 

Преузмите андроид апликацију.