Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико често треба да перете кваке, душеке, купатило и тепихе?

Колико често мењате постељину, дезинфикујете умиваоник, перете пешкире и мењате сунђере? Чистоћа је субјективна, тако да неки људи обуче одећу једном, а неки више пута пре него што одлуче да је оперу.
Фото: Pixabay/Khaligo

Вероватно бисмо се сви најежили када бисмо под микроскопом видели бактерије са којима живимо сваки дан. Микроорганизми такође могу да садрже вирусе, гљивице, животињску длаку, перут, зној и ћелије људске коже које свакодневно нападају наш животни простор. Зато постоје неки стандарди чишћења којих се треба придржавати ако желимо да бринемо о свом здрављу.

Колико често треба да чистимо одређене површине у нашем дому?
 Постељина

Већина бактерија на чаршавима је еколошка и безопасна. То су углавном бактерије и гљивице, заједно са прљавштином, уљима, акнама и перути. Без обзира на то, стручњаци препоручују да постељину перемо и мењамо од једном недељно до два пута месечно, у зависности од наших хигијенских навика. На пример, ако вам се коса брже масти, перите јастучницу једном недељно, а чаршав једном у две недеље.

Лавабо

Неке опасније бактерије нашле су свој дом у лавабоу. У судоперу се након дефекације скупља фекална материја, која се можда не види на нашим рукама, али је преносимо у лавабо. Такође, бактерије као што су Ешерихија коли и Салмонелла могу контаминирати судоперу, посебно ако сте припремили сирово месо. Због тога би судоперу и судоперу требало да дезинфикујемо сваки дан.

Подови и теписи

Овај кућни посао треба да радимо једном недељно. Тепих би требало чешће усисавати ако имамо кућне љубимце или ако патимо од алергија. Иначе, нема посебно опасних бактерија којих се свакодневно требамо ослободити. Изузетак су кухињски подови које треба очистити након што припремимо храну.

Купатило

Барем једном недељно. Купатило је један од најбољих домаћина за бактерије, посебно опасне попут ешерихије коли, која се може наћи у радијусу од шест метара око клозетске шоље и лавабоа. Умиваоник сваки дан, ВЦ шоља једном недељно, када такође једном недељно, а завеса за туш бар једном месечно.

Пешкири и кухињске крпе

Пешкири за купање су легло бактерија јер их дуго држимо влажним. Пуне су стафилокока и фекалија, напомиње Тетро и додаје да их мењамо сваки други дан. Довољно је два пута недељно променити пешкир којим бришемо косу. Кухињске крпе, посебно оне које су брисале површину на којој се налазило сирово месо, треба одмах променити.

Сунђери за судове

Кухињски сунђер је један од најпрљавијих предмета у вашем дому. На веома малој површини постоје милијарде бактерија, али на срећу то нису опасне бактерије. Ако желите да користите сунђер док се не распадне, требало би да га ставите у кључалу воду након сваке употребе да бисте убили већину бактерија, а затим га поново употребите.

Кваке

Кваке у собама треба да пребришемо једном недељно, а у кухињи и купатилу сваки дан, сматрају стручњаци. На квакама се накупља много више бактерија него што мислимо, а посебно их треба често прати ако је неко од укућана болестан.

Грудњаци

У зависности од свакодневних активности, грудњаке треба прати свака два до три пута. Можда се питате шта значи „ношење“. Један састанак на којем плешемо целу ноћ је дефинитивно једно ношење, али можемо занемарити одлазак у продавницу и носити грудњак још неколико пута.

Душек

Душек би требало да перемо сваких шест месеци. Иако нам се чини да душек није прљав јер се на њему увек налази чаршав, он је меко и удобно уточиште гриња, које алергичарима могу да изазову много проблема. Није потребно окретати душек. Усисајте душек помоћу одговарајућег наставка и попрскајте га мешавином воде и мирисног уља.

Машина за прање веша

Већина машина за прање веша је контаминирана бактеријама, а највећи проблем је што наша одећа може покупити ове бактерије. Након прања доњег веша, пешкира и кухињских пешкира, требало би да своју машину за прање веша добро дезинфикујете како бисте убили све опасне бактерије, и без обзира на то шта перете, перите је једном месечно.

Opasna greška koju treba izbegavati prilikom čišćenja kupatila

Преузмите андроид апликацију.