Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Којим суплементима до здраве и живахне косе?

Ко не жели јаку, здраву и живахну косу? Међутим, неким људима може бити теже да то постигну због различитих фактора, укључујући старост, генетику и одређена медицинска стања.
Фото: Pixabay/RyanMcGuire

Сигурно постоји мноштво локалних производа и додатака за косу који су доступни за подстицање раста косе или за смањење губитка или стањивања косе, али многи раде са различитим степеном успеха.

Међутим, решење је усвајање неких здравих животних навика које помажу коси да расте јака и здрава, укључујући исхрану хране богате кључним хранљивим материјама за косу.

Цинк

Добро познати минерал за јачање имунитета, цинк такође игра важну улогу у здрављу коже и косе. Један преглед је открио да је недостатак цинка повезан са алопецијом или губитком косе, као и чланак из 2019. у Дерматологији и терапији и други преглед из 2017. године.

Витамин Ц

Витамин Ц делује као антиоксидант и помаже у заштити ћелија у телу, укључујући фоликуле длаке. Витамин Ц такође помаже телу да производи колаген, који је повезан са јачом косом.

Омега масне киселине

Омега-3 масне киселине су повезане са сјајном кожом, али да ли сте знали да су повезане и са сјајном косом? Студија суплемената из 2015. на 120 жена открила је да је шест месеци узимања суплемента који садржи и омега-3 и омега-6 масне киселине резултирало мањим губитком косе и побољшаном густином косе.

Протеини и колаген

Протеин је градивни блок сваке структуре у телу, укључујући косу, и стога је витална хранљива материја за стимулисање раста косе. Једна протеинска компонента која је посебно важна за лепу косу је колаген, структурни протеин у телу. Иако је потребно више доказа да би се у потпуности подржале тврдње о здрављу косе повезане са колагеном код људи, једна студија на животињама из 2022. показала је да колаген промовише здрав раст косе док спречава губитак косе, што је охрабрујући резултат за ширу употребу колагена за здравље косе.

Б витамини

Витамини Б и фолна киселина повезани су са превенцијом опадања косе, биотин често добија највећу пажњу када је коса у питању. Међутим, потребно је више доказа да би се ова корист заиста доказала, као што је пронађено у овом прегледу и другима. Иако технички није витамин Б, биотин се често групише у ову породицу витамина као витамин Б комплекса.

Kako da istopite neželjenu telesnu masnoću pomoću jednostavnih navika?

Преузмите андроид апликацију.