Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Који су симптоми рака дојке и како обави самопреглед?

Рак дојке је најчешћи рак код жена. Може се јавити и код мушкараца, а важно је реаговати на прве знаке промена на дојкама.
Фото: Pixabay/marijana1
Узроци рака дојке

Рак дојке настаје када ћелије у грудима показују абнормалности. Расту много брже од здравих ћелија и формирају грудвицу. Рак дојке се најчешће јавља код жена старијих од 50 година, али у мањем броју могу да оболе и млађе жене и мушкарци. Различити фактори могу утицати на појаву рака дојке. Поред генетске предиспозиције, постоје и различити спољни фактори који утичу на појаву квржице. Гојазност, прекомерна конзумација алкохола, менопауза, касна трудноћа, али и неплодност или рођење првог детета после 30. године и прве менструације пре 12. године. Шанса да добијете рак дојке расте са годинама, а ако је неко у вашој породици имао рак дојке, повећава се и шанса да добије.

Симптоми рака дојке

У првој фази скоро да нема симптома. Тумор је можда премали да би се осетио, али ће зато мамограф показати промене. Најчешћи симптом, или прва индикација да нешто није у реду, је опипљива квржица у дојци. Поред тога, треба обратити пажњу и ако је дошло до промене величине или облика дојки или можда промена на кожи око брадавица. Такође, знак рака дојке могу бити и исцедак из брадавица или црвенило коже, бол у дојкама, оток и љуштење коже са дојке, као и квржица или оток испод пазуха. Ако приметите било шта од овога, обратите се свом лекару и пратите даља упутства. Можда није у питању рак дојке, већ бенигна циста и зато је важно отићи на преглед како би се открио прави узрок тегобе.

Да ли се рак дојке може спречити?

Не постоји начин да се потпуно спречи појава ове болести. Постоји низ промена које можете да урадите и које могу смањити ризик од рака дојке. Пре свега, уведите вежбање у свакодневни живот и обратите пажњу на телесну тежину, јер управо гојазност носи са собом ризик од рака. Важно је да се болест открије у почетној фази, јер рано откривање тумора може значити лакшу излечивост рака дојке. Зато је важно да своје груди проверите самопрегледом, а ево и како.

Самопреглед дојке

Преглед треба обавити између шестог и десетог дана менструалног циклуса или непосредно након менструације. Уколико немате менструацију, преглед се може обавити у било ком тренутку, али је важно да преглед обављате истог дана сваког месеца.

Пре свега, добро погледајте изглед дојки и видите да ли има видљивих нових промена, а затим почните са самопрегледом.

Постоје три начина за преглед дојке.

Преглед посматрањем

Станите испред огледала спуштених руку и погледајте како изгледају ваше груди. Затим подигните руке изнад главе и погледајте поново. Подигните десну руку и левом руком померите доње делове десне дојке и посматрајте да ли ће се појавити нека промена. Урадите исто са десном руком и левом дојком. Окрените се са свих страна и видите да ли је све у реду. Ставите руке на кукове и стисните их и стисните грудне мишиће. Посматрајте да ли видите било какве промене.

Преглед током туширања

Када се туширате, запјените руку, спојите прсте и кружним покретима се крећете око груди. Нека вам прсти и груди буду мокри. Пређите руком преко дојке и осетите да ли осећате квржицу. Прођите кроз све детаљно и такође осетите подручје испод пазуха. Увек је важно користити супротну руку и супротну дојку. Тако се десна дојка прегледа левом руком и обрнуто. Ако приметите нешто необично, посетите лекара. Самопреглед треба радити редовно сваког месеца, како би се промене могле пратити из месеца у месец.

Преглед лежећи

Трећи начин испитивања је у лежећем положају. Лезите и ставите јастук испод левог рамена и подигните леву руку изнад главе. Користите три прста десне руке и опипајте леву дојку. Кружним покретима прво нанесите благи, затим средњи и на крају чврст притисак на целу површину дојке. Стисните брадавицу и обратите пажњу на исцједак и промене на брадавици. Поновите све са другом руком и другом дојком. Не заборавите да прегледате и подручје пазуха. Ако осетите грудвице, то је сасвим нормално јер су груди природно квргаве текстуре. Управо због тога је важно пратити развој ситуације из месеца у месец и знати које су квржице старе и нормалне, а које су се промениле и да ли су се појавиле нове квржице или задебљања.

Врсте лекарских прегледа

Ако приметите квржице у дојци, након посете лекару, следећи корак је ултразвук.

Ултразвук користи звучне таласе да створи слику проблема дубоко у дојци. Ултразвук може рећи разлику између тумора или бенигне цисте.

Да бисмо били сигурни о чему се тачно ради, следећи преглед је мамографија, која се препоручује једном годишње за све жене преко 40 година. Могуће је да ће лекар желети и да уради биопсију како би се уверио да је у питању рак дојке, а постоји и нуклеарна магнетна резонанца која се користи за неке врсте тумора. У зависности од озбиљности ситуације, могући су додатни прегледи и тестови.

Рак дојке је најчешћи код жена, а прве промене на дојкама су знак упозорења.

Не заборавите на важност самопрегледа, као и редовних ултразвучних и мамографских прегледа, и одазовите се позиву Националног програма за рано откривање рака дојке.

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke – Priča jedne Novosađanke

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке